DN skrev i forrige uke at Statistisk Sentralbyrå (SSB) oppjusterer anslaget for den økonomiske veksten for Norge neste år, på bakgrunn av kostnadsøkning i forbindelse med den kraftige tilstrømmingen av asylsøkere.
- Vi anslår at veksten i fastlandsøkonomien blir 0,2 prosentpoeng høyere neste år enn det den ellers ville ha vært, heter det i rapporten.
SSB: Asylstrømmen løfter norsk økonomi
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 presiserer imidlertid at den økte ressursbruken nå vil måtte innebære redusert offentlig ressursbruk på et senere tidspunkt.
- Vi vet at innvandring fra mennesker fra den tredje verden har en mye lavere sannsynlighet for å komme i arbeid, og de har en mye høyere sannsynlighet for å falle ut av arbeidslivet. De jobber i snitt mindre enn befolkningen ellers, og mottar mer fra fellesskapet, skriver hun i en oppdatering mandag.
Hun peker på at en økende asyltilstrømming over tid vil forverre statsfinansene, og gjøre omstillingen av norsk økonomi vanskeligere.
- Det er veldig lett å kun se på effekten første og andre året, og så er det ingen som har ansvaret for å se hvordan det ser ut på lang sikt, sier hun til DN.
Må øke skattene
DNs kommentator Bård Bjerkholt Pyramidespillet vil utgjøre drøye fem prosent av bnp i 2060, ifølge langsiktige fremskrivninger fra Finansdepartementet.
«Da, eller helst i god tid før, må politikerne gi velgerne følgende valg: Hva ønsker du deg, økt skatt eller mindre velferd? Slipper vi unna knipen dersom vi tar imot flere flyktninger?», skrev han blant annet.
- Det er ingen politikere som sier hvordan man bør rette skuta for å unngå et slikt gap. Det betyr at enten må skatter øke betydelig mer i fremtiden, eller så må velferdsgoder reduseres enda mer, sier Holvik.
Et sensitivt og komplisert tema
Holvik ønsker nå å løfte debatten rundt kostnadene knyttet til høy innvandring.
- Jeg håper regjeringen tar hensyn til disse langsiktige kostnadene i vurderingen rundt kostnader og effekt på norsk økonomi når asylpolitikken skal utformes, sier hun.
Sjeføkonomen peker på at LO tidligere har advart om at det kan utvikle seg en ny underklasse i Norge, som jobber i midlertidige stillinger og til lav lønn.
- Det er en reell utfordring som vil utfordre den norske velferdsmodellen. Selv om temaet er komplisert og sensitivt, så må debatten tas på et faktabasert grunnlag før utviklingen går for langt, sier hun.
Vil gi Oslo-press
Holvik mener i tillegg, som blant annet sjeføkonom Jan Andreassen i Eika også tidligere har påpekt, at økt innvandring og asyltilstrømming vil skape press i boligmarkedet når de skal bosettes permanent.
- Selv om mange vil bli bosatt i distriktene, vil trolig en stor andel etter hvert flytte inn til de store byene. Dermed vil en kunne se en ytterligere oppgang i boligpriser, særlig i Oslo-området, de neste årene i påvente av at mange flykninger vil ende opp her, skriver hun.
Les også: - Det som skjer med flyktningene kan hindre boligprisfall
Se DNtv: Star Wars-feber før en av verdens største film-merkevarer returnerer til kinoskjermene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.