To timer før fristen utløp klarte endelig amerikanske politikere å bli enige om å løfte gjeldstaket. De betyr at den amerikanske staten, i alle fall inntil videre, kan ta opp mer gjeld og dermed er i stand til å betale sine regninger.
Avtalen, som også innebærer et midlertidig budsjettforlik, ble vedtatt med 81 mot 18 stemmer i Senatet og 285 mot 144 stemmer i Representantenes hus onsdag kveld. Avstemningen i Huset var avsluttet i 22 tiden amerikansk tid torsdag kveld - kun to timer før fristen utløp ved midtnatt.
Avtalen ble underskrevet av president Barack Obama en halvtime på overtid, klokken 06.30 norsk tid - eller en halvtime over midtnatt amerikansk.
Avtalen innebærer blant annet:
- Hele statsapparatet kan tre i kraft igjen med umiddelbar virkning etter at deler har stengt ned i 16 dager
- Staten har fått penger over det midlertidige budsjettet som finansierer driften frem til 15. januar 2014
- Gjeldstaket løftes midlertidig frem til 7. februar 2014
- En avtale mellom de to partiene rundt de langsiktige budsjettetforhandlingene må være på plass innen 13. desember i år
- Nå kan vi fjerne denne skyen av usikkerhet fra næringslivet og vårt folk. Forhåpentlig blir det ikke i ellevte time vi gjør dette neste gang, sa Obama på en pressekonferanse etter at Senatet vedtok kompromissforslaget mellom Republikanere og Demokrater.
Gir ikke opp
Men avtalen er bare en utsettelse, og det er stor fare for at den samme situasjonen med stengt statsapparat og ny stanging i gjeldstaket oppstår igjen rett etter nyttår.
Republikanerne vil nemlig ikke gi opp å stanse helsereformen, og de mest konservative Tea Party-republikanerne har vist i oktober at de ikke nøler med å bruke budsjettet og gjeldstaket som brekkstang for å få sin vilje.
Kredittvurderingsbyrået Fitch, som tirsdag truet med å nedgradere USAs kredittverdighet om ikke politikerne kom til enighet, understreket dette da det ble klart at løsningen innebar at statsapparatets drift finansieres bare til 15. januar og at staten kan fortsette å låne penger fram til 7. februar.
Tilbake på jobb
Det midlertidige budsjettet innebærer at statsapparatet kan tre i funksjon igjen med en gang, og at staten kan fortsette å ta opp lån for å finansiere driften og betjene statsgjelda.
Flere hundre tusen offentlig ansatte som har vært permittert i 16 dager uten lønn siden krisen begynte 1. oktober, har fått beskjed om å møte på arbeidsplassen torsdag morgen.
For mange er det i siste liten, siden den siste lønnssjekken var halvparten av det normale og den neste ville vært på null. Mange har strevd med å betale regningene sine de siste dagene og har måttet oppta forbrukslån for å klare seg.
Slipper resesjon
Hadde ikke avtalen blitt vedtatt, ville USA ha sluppet opp for penger uten mulighet til å fortsette å finansiere sin drift og betjene sin gjeld med nye lån. Det ville trolig ha kastet USA tilbake i resesjon og verden ut i en ny finanskrise.
Avtalen ble vedtatt med 81 mot 18 stemmer i Senatet og 285 mot 144 stemmer i Representantenes hus onsdag kveld.
Det innebærer at mange republikanere har trosset sin partiledelse og stemt imot, men også at nok moderate republikanere har stemt sammen med demokratene for avtalen til at den kunne vedtas.
Avtalen ble vedtatt etter at Republikanerne til slutt droppet forsøket på å knytte vedtak av et budsjett til et krav om at Obamas helsereform skulle oppheves eller utsettes.
Boehner i skvis
Tirsdag gjorde Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, to forsøk på å legge fram et forslag til midlertidig budsjett. Men begge måtte droppes da de verken ville fått støtte fra demokratene eller Tea Party-republikanerne.
Han lovte derfor å legge kompromissforslaget som senatorene forhandlet om, fram til avstemning også i Representantenes hus når det var klart, og oppfordret alle sine kolleger til å stemme for det.
Grunnen til at det har vært så vanskelig å komme fram til en avtale, er splittelsen mellom den moderate republikanske ledelsen og Tea Party-aktivistene som nektet å stemme for et budsjett som ikke innebar opphevelse av helsereformen.
Konservative republikanere og organisasjoner har truet med å stille opp motkandidater mot enhver republikaner som støttet et kompromiss med Obama, og Boehner fryktet selv at hans stilling som republikansk leder sto i fare.
Tea Party-aktivistene har full støtte i sine valgkretser, men krisen har ellers ført til et dramatisk fall i oppslutningen om republikanerne. Et klart flertall av dem som har vært spurt i meningsmålinger, legger skylda for krisen på dem.
Les også:
Slik er avtalen som skal få USA ut av uføret
Dette har aldri skjedd før
Håpløst valg for USA
Derfor blir gjeldstaket hevet
- Vi er dypt bekymret
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.