For 20 år siden truet Stein Erik Hagen og Odd Reitan med å gå sammen om innkjøpsselskapet Haremkjøp. Navnet var satt sammen av de første bokstavene i Hagens Hakongruppen og Reitans Rema 1000. Ingen hørte noe mer om innkjøpsselskapet, som senere ble karakterisert som en bløff.
- Haremkjøp-samarbeidet ble det ikke noe av. Jeg sier ikke at historien gjentar seg, men vi har tidligere sett at denne typen samarbeid er blitt brukt taktisk og strategisk, sier direktør Arne Dulsrud i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til Dagens Næringsliv.
Avviser nytt Haremkjøp
Også fredagens nylansering, innkjøpsselskapet Core, har et navn som består av de første bokstavene i matvaregigantenes navn - Coop og Rema 1000.
Rema-sjef Ole Robert Reitan avviser imidlertid at samarbeidet er et nytt Haremkjøp og rent taktikkeri.
- Det var ingen reelle diskusjoner den gangen. Nå er det signert en avtale som vil tre i kraft om NorgesGruppen får samarbeide med ICA, sier han.
Fredag var han klar på at det han aller mest ønsker seg, er et matvaremarked med fire konkurrerende aktører, ikke to - og i hvert fall ikke to mindre og én stor.
- Core er høyst reelt, høyst berettiget og avgjørende for at vi skal være konkurransedyktige de neste fem årene, sa Coop-sjef Svein Fanebust på fredagens pressekonferanse.
- Kan være taktisk
Dagligvareekspert og partner Erik Fagerlid i PA Consulting påpeker overfor Dagens Næringsliv at det er to helt forskjellige bedriftskulturer som skal samarbeide i Core, og at både Rema 1000 og Coop kan ha følt at de ikke har noe alternativ til å samarbeide hvis Konkurransetilsynet gir grønt lys for NorgesGruppen og ICA.
- Det er helt åpenbart at dette kan være et taktisk utspill fra Rema 1000 og Coop, understreker han imidlertid.
Også Aftenposten har snakket med mange som mener samarbeidet kun er et taktisk spill for å presse Konkurransetilsynet til å si nei til ICA og NorgesGruppen. Dersom det skjer, blir også Core-samarbeidet slettet.
Kan mislykkes
Professor Odd Gisholt mener imidlertid at det er en mulighet for at Coop og Rema 1000 vil mislykkes totalt.
- Dette er helt klart en taktisk manøver for å undergrave ICA/NorgesGruppen. Men jeg tror aldri tilsynet vil tillate Rema/Coop-avtalen. Jeg tror det er mulig for tilsynet å godta ICA/NorgesGruppen-avtalen samtidig som de stopper Rema/Coop fra å samarbeide, sier Gisholt.
Professoren peker på flere klare forskjeller mellom de to avtalene, blant annet at ICA/Norgesgruppens avtale er tidsbestemt og geografisk avgrenset.
Markedsføringsprofessor Tor W. Andreassen ved Norges Markedshøyskole tror aldri Konkurransetilsynet kommer til å tillate Coops og Rema 1000s avtale:
- Nå jager alle fire kostnader. I et slikt spill finnes det bare tapere. Ja, vi får lavere priser, men utvalget blir mer standardisert, kjedeligere og mindre bredt. Med andre ord er forbrukerne den store taperen, sier Andreassen.
Les også: - Dette er vår nødutgang
- Må nå vurdere om den nye avtalen kan få betydning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.