- I dag er det en mistenkt som ble sett på et overvåkingskamera, og vi leter etter denne fyren, sa statsminister og juntaleder Prayut Chan-O-Cha tirsdag.
Han la til at mannen trolig hører til en «anti-regjering-gruppe» i Nordøst-Thailand, som er kjerneområdet til de såkalte rødskjortene som er tilhengere av den tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra.
Prayuts uttalelse tyder på at myndighetene konsentrerer etterforskningen om rødskjortene fremfor muslimske opprørere i Sør-Thailand.
Ikke typisk
Tidligere tirsdag sa hærsjefen, general Udomdej Sitabutr, at bombeattentatet mandag ikke passet med taktikken som de muslimske separatistene bruker
- Dette stemmer ikke med episoder i det sørlige Thailand. Denne type bombe er heller ikke av en type som brukes i sør, sier general Udomdej Sitabutr, som er hærsjef og viseforsvarsminister.
Ingen har ennå påtatt seg ansvaret for bomben som kostet 22 mennesker livet og skadet 123, og myndighetene har heller ikke anklaget noen spesifikk gruppe.
De tre sørligste provinsene i Thailand herjes av et mangeårig muslimsk opprør. Siden 2004 er over 6.500 mennesker drept i forbindelse med opprøret.
Mangeårig strid
Men den andre mulige bakgrunnen for angrepet kan være striden mellom tilhengerne og motstanderne av Thaksin, som ifjor endte i kuppet mot hans søster Yingluck.
Men selv om den striden til tider også har tatt en voldelig vending, har det aldri før vært attentater så blodige som mandagens angrep, og heller ikke angrep rettet mot utenlandske turister.
Islamistiske terrorister har gjennomført flere angrep andre steder i Sørøst-Asia, blant annet på Bali, men Thailand har aldri vært et mål for dem.
Den kraftige bomben mandag gikk av ved hindu-helligdommen Erawan, som ligger på et travelt gatehjørne midt mellom flere luksushoteller og de enorme kjøpesentrene Siam Paragon, Siam Center og MBK Center i sentrum av Bangkok.
Asiatiske drepte
Blant de drepte var det tre kinesere, to personer fra Hongkong, to fra Malaysia og en fra Filippinene, og blant de skadde var det mange fra Kina og Taiwan.
- Bomben tok sikte på å drepe så mange som mulig siden helligdommen er full av folk mellom 6 og 7 om kvelden, sa polititalsmann Prawut Thavornsiri.
Helligdommen er et svært populært mål for turister fra Asia, og også et populært stoppested i sentrum av Bangkok for vestlige turister som shopper i de omkringliggende kjøpesentrene.
Angrep på turismen
Forsvarsminister Prawit Wongsuwan sa sent mandag at formålet med angrepet måtte være å skade økonomien gjennom å ramme turismen.
Turismen er et av lyspunktene i en thailandsk økonomi som ennå ikke har kommet seg helt til hektene siden de militære grep makten i mai ifjor.
Turismen står for 10 prosent av BNP, og regjeringen håpet på rekordantall turister i år etter et kraftig fall ifjor i forbindelse med måneder med gateprotester og til slutt militærkuppet.
Tidlig tirsdag var politietterforskere i full gang med å undersøke det blodstenkte åstedet på jakt etter spor som kunne fortelle noe om hvem som sto bak det verste terrorangrepet i Thailand på mange år.
Midt i rushtiden
Bomben gikk av midt i rushtiden rundt klokka 18.30 mandag, med en enorm ildkule i den trange Sukhmuvit-gata, der kjøpesentrene rager på begge sider og bybanen Skytrain passerer flere etasjer over gaten.
Mandag kveld var åstedet preget av utbrente motorsykler, restene av muren og gjerdet rundt helligdommen og blod på asfalten, og rett innenfor helligdommens port et 30 centimeter bredt krater.
- Det var lik overalt. Noen var revet i filler. Det var grusomt, sa Marko Cunningham, en paramedic fra New Zealand som jobber i byens ambulansetjeneste. Han la til at folk flere hundre meter borte var blitt skadd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.