Aksjonen mot gisseltakerne på restauranten i Bangladeshs hovedstad Dhaka er avsluttet. Alle angriperne er drept av sikkerhetsstyrkene, opplyser politiet til NBC.
Seks gjerningsmenn ble drept da soldater gikk til aksjon mot restauranten lørdag morgen. 13 gisler overlevde og ble reddet, og én gjerningsmann ble pågrepet i live.
Statsminister Sheikh Hasina i Bangladesh bekreftet lørdag morgen at flere sivile ble drept.
Ifølge hæren i Bangladesh var det 20 sivile som ble drept i terroraksjonen. Alle er utlendinger, de fleste er italienere og japanere.
– Vi har hentet ut 20 døde mennesker. De fleste var brutalt hogd til døde med skarpe våpen, sa brigadegeneral Nayeem Ashfaq Chowdhury til pressefolk i hovedstaden Dhaka lørdag.
En annen offiser i hæren opplyser at alle gislene som ble drept, var utlendinger.
– De fleste er italienere eller japanere, sier løytnant Shahab Uddin til nyhetsbyrået AFP.
Ekstremistgruppa IS hevder den står bak terroraksjonen.
Sju italienere
En sikkerhetsoffiser opplyser til AFP at fem uskadde, bangladeshiske gisler ble frigjort i løpet av få minutter. Japanske myndigheter sier de har fått opplyst fra bangladeshisk politi at to av de tolv befridde gislene er utlendinger, men ikke hvilken nasjonalitet de tilhører.
En AFP-fotograf på stedet fortalte ved 7.30 lørdag morgen (lokal tid) at han kunne høre en kraftig skuddveksling idet spesialstyrkene slo til mot restauranten, over ti timer etter at gislene ble tatt.
Ekstremistgruppa IS hevder å stå bak restaurantangrepet og gisseltakingen i Dhakas ambassadestrøk fredag kveld. Minst to politifolk ble drept i angrepet, og minst 26 personer er såret.
Flere medier rapporterer at om lag 35 gjester og ansatte er blitt holdt som gisler inne i restauranten Holey Artisan Bakery. Den ligger i bydelen Gulshan og er populær blant utlendinger, diplomater og bangladeshiske middelklassefamilier.
Sju italienere er blant gislene som holdes fanget inne i restauranten, skriver Reuters, som siterer statlig italiensk TV. Nyhetsbyrået har også fått opplysninger om at indiske borgere er tatt som gisler, mens AP skriver at det trolig også er japanere blant gislene.
IS-påstand
IS tar via sitt talerør Amaq på seg ansvaret for angrepet. I meldingen hevdes det at IS-medlemmer drepte 20 personer med ulike nasjonaliteter. Politiet har så langt ikke bekreftet hvor mange som ble holdt som gisler, eller hvorvidt noen er drept i tillegg til de to politifolkene.
Politi og sikkerhetsstyrker har forsøkt å forhandle med gisseltakerne, men de har ikke svart på myndighetenes ønske om å forhandle.
– Det er intet ønske om å forhandle. Det er en selvmordsaksjon, sa den italienske ambassadøren Mario Palma.
Nordic Club
Både Nordic Club, der folk fra nordiske land ofte møtes, og Qatars ambassade ligger rett ved restauranten. Utenriksdepartementet i Oslo er kjent med situasjonen i Dhaka.
– Vi er i kontakt med vår ambassade for å kartlegge om nordmenn er rammet. Ambassaden har oversikt over egne ansatte, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld i UD til NTB.
Den amerikanske ambassaden tvitret fredag kveld at det fant sted «skyting og en gisselsituasjon». Bangladeshisk TV meldte at gjerningsmennene utløste flere eksplosjoner, og CNN rapporterer at de kastet håndgranater mot politiet.
Mistenker islamister
Det er ikke klart hvem de væpnede mennene er, men politiet mistenkte tidlig at det dreier seg om militante islamister.
Sumon Rexa, som arbeider på kjøkkenet i restauranten og greide å rømme, forteller at angriperne ropte «Allahu Akbar» («Gud er størst» på arabisk) da de gikk til angrep på kafeen.
Bangladeshisk islam har tradisjonelt vært moderat, men det har de siste månedene vært en rekke drap på ikke-muslimer som islamistiske ekstremister har fått skylden for. (©NTB)
Følg markedene med DN Investor
Les mer på DN.no:
Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni
Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner
John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer
Rema-sjef Ole Robert Reitan sier Rema taper én milliard kroner årlig på at de får dårligere betingelser enn Norgesgruppen: – Vi blir angrepet fra alle kanter (DN+)
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.
Brexit-spesial:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.