I helgen skal den franske storbanken BNP og amerikanske myndigheter ha blitt enige om et forlik for å unngå en rettssak.
Banken har vært under etterforskning for å ha omgått USAs økonomiske sanksjoner mot land som Sudan, Iran, Syria og Cuba mellom 2002 og 2009. I praksis tvinger forliket BNP til å si seg skyldig i anklagene.
Frykt for handelsavtale
Summen tilsvarer om lag 54 milliarder norske kroner, og det er den største enkeltboten amerikanske myndigheter har ilagt en utenlandsk bank.
Transaksjoner til en verdi av 100 milliarder dollar skal ha blitt gjennomgått i etterforskningen. En tredel av summen skal ha blitt skjult for å unngå de amerikanske sanksjonene.
Frankrikes utenriksminister Laurent Fabuis har tidligere uttrykt bekymring for hva en stor bot kan bety for en handelsavtale mellom EU og USA. President Barack Obama har avstått fra å mene noe om etterforskningen.
– Tradisjonen i USA er at presidenten ikke blander seg inn i rettsforfølgelse, sa den amerikanske presidenten til journalister under et besøk i Brussel tidligere i juni.
Washington kritiseres
BNP er langt ifra den første utenlandske banken som har fått svi av amerikanerne for upassende oppførsel. I 2012 betalte hollandske ING og britiske Standard Chartered 3 milliarder kroner hver, mens HSBC, verdens største bankgruppe, betalte 10 milliarder for hvitvasking av penger. Ingen av dem ble tvunget til å si seg skyldig eller å stanse sine aktiviteter.
I mai ble sveitsiske Credit Suisse bøtelagt med nesten 5 milliarder kroner for å ha hjulpet amerikanere å unndra skatt, nesten tre ganger så mye som sveitsiske UBS fikk for samme forbrytelse i 2009.
Washington har fått kritikk for sin strenge reaksjon mot BNP Paribas, men analytikere hevder at det har å gjøre med omfanget av samarbeidet som banken har hatt med Iran og Sudan.
BNP har foreløpig vært tause om både etterforskningen og straffen. (©NTB)
Les mer:
Nærmer seg 72 mrd. i finanskrise-forlik (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.