BN Bank mener det er urettferdig å gi noen kunder lavere rente enn andre. BN Bank tenker som en 12-åring, er responsen fra Forbrukerrådet.
Onsdag satte den internettbaserte banken BN Bank ned prisen på boliglån for eksisterende og nye kunder.
Renten blir satt ned med 0,25 prosentpoeng til 3,2 prosent nominell rente for alle kunder. Samtidig sender bankledelsen en kraftsalve til Forbrukerrådet og bankene som forsøker å få kundene til å «prute» for å få lavest mulig rente. Flere store banker gir dessuten ulike tilbud til små kundegrupper og har satt ned renten først for unge boligkjøpere den siste tiden.
– Alle skal ha like muligheter til å få lavest rente i banken. Det blir helt feil om man må være gammel eller ung, eller spesielt flink til å prate for seg. Derfor er pruting en ukultur, sier administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank.
«Banal forståelse»
Jorge Jensen er fagsjef i Forbrukerrådet og har flere ganger det siste året oppfordret lånekunder til å prute på boliglånsrenten.
– BN Bank tenker som en 12-åring, sier Jensen til utspillet fra banken.
– Forskning viser at en slik flat, banal forståelse av rettferdighet normalt avtar etter man har fylt 12 år. I tenårene utvikles det en forståelse av at fordeling av goder henger sammen med innsats. De som pruter gjør en større innsats enn de som ikke pruter, svarer Jensen, som viser til forskning utført ved Norges Handelshøyskole (NHH).
– Er ikke lik rente for alle mer rettferdig?
– Det kommer litt an på hvordan man forstår rettferdighet. Hvis man tenker på rettferdighet som at alle har alt likt, vil oppfordringen om pruting være noe negativt. Med tanke på at BN Bank er 53 år, skulle banken kanskje ha utviklet en litt mer avansert forståelse av hva rettferdighet er, sier Jensen.
Han ser ikke noe negativt i at markedene favoriserer de ressurssterke.
Flertallet må betale
Administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank mener følgene av pruting i bankene er at flertallet må betale høyere rente enn nødvendig.
– Noen må betale for at bankene vil premiere en liten gruppe kunder med lav rente. Det betyr antagelig at resten betaler for høy rente, sier Hovland.
Han har følgende kommentar til kritikken om at han tenker som en 12-åring.
– Hvis kundene ønsker å bruke tiden på å prute, så er det i orden. Men jeg tror de fleste mener det er godt å vite at de har de beste betingelsene uten å prute. Pruting er et system som først og fremst finner sted på stranden i Syden, sier han.
BN Bank har rundt 17 milliarder kroner i utlån til personkunder og har svært lave tap på boliglån, rundt én million kroner hittil i år.
– Det viktigste for oss er å velge de beste kundene som hjelper oss til å drive effektivt og med lave tap. Det skal gi lavest mulig rente til alle kunder over tid, sier Hovland.
BN Bank hadde et overskudd på 350 millioner kroner før skatt ifjor. Overskuddet tilsvarer vel syv prosent av egenkapitalen i banken. Det er en del lavere en de store bankene i landet.
Diskriminering er vanlig
Jorge Jensen viser til at bankene alltid har behandlet kundene ulikt.
– Regelverket legger opp til det, ved at bankene skal gjøre individuelle vurderinger av kredittverdighet før man innvilger lån, sier Jensen.
Han ser heller ikke noe problem med fordelsprogrammer for noen kundesegmenter.
– Prisdiskriminering er også vanlig i bankvesenet, og fordelsprogrammene er laget nettopp for det.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.