Ville budrunder og hett boligmarked i sentrale deler av landet til tross - i mange kommuner er det langt mindre fart i eiendomsmarkedet. Det øker også sannsynligheten for at det blir dyrere å låne penger.
I snitt koster det over 6000 kroner ekstra i året å låne én million hvis du bor i et område med et lite fungerende boligmarked.
Bli med DN på besøk i den lille kommunen Rollag, et av de minst attraktive stedene i landet for bankene å låne ut penger til boligkjøp:
Betaler dyrt for labert boligmarked (DN pluss)
Hvis banken er usikker på om du kan selge boligen til takst, kan nemlig lånerammen bli skrudd ned, og renten opp.
Hvis alt går galt...
- Det er større usikkerhet rundt hva boligene er verdt i markeder med lite omsetning. Hvis det først går galt, kan tapene bli større, sier Espen Relbo, daglig leder i Eiendomsverdi, som leverer omsetningsdata og analyser til bankene.
DN har i tillegg mottatt over 3000 renterapporter fra lesere fra hele landet, og de viser at renten varierer kraftig og systematisk i forhold til det lokale boligmarkedet. Bidra selv nederst i saken!
For kommunene med minst aktive boligmarkeder er snittrenten i vårt utvalg over 0,6 prosentpoeng høyere enn hos kommunene der det nå går unna i eiendomsmarkedet.
Forskjellen utgjør nesten 6500 kroner per år i ekstra rentekostnad, per million man låner.
Sjekk om du bor i et dyrt eller billig område å låne penger:
Saken fortsetter under grafikken.
Billigere boliger
DNs renterapporter viser:
* Folk i de store byene og enkelte bynære områder har de rimeligste boliglånene. Skedsmo nord for Oslo får for eksempel toppscore av Eiendomsverdi, og DNs rapporter tyder på at folk der betaler like lite som i Oslo.
* For de kommunene der markedet scorer halvparten av Oslos poeng eller lavere, begynner rentesatsen å øke betydelig. Et millionlån her koster i snitt 2700 kroner ekstra i året. I denne gruppen er blant annet Risør, Brønnøy, Hitra, Hvaler og Hemsedal.
* Aller dyrest å låne penger er det i kommunene med lavest score, der én million i snitt koster nesten 6500 kroner ekstra i året. I gruppen finner man blant annet Aremark, Utsira, Vågå, Snåsa, Vardø og Rollag.
Hjelp oss å gjøre lånemarkedet mer gjennomsiktig - fortell oss om din rente (kun lån med flytende rente):
DN bruker innsendte renterapporter til å utvikle et rentekart som vil gi leserne svar på om deres rente er god. Vi skriver også saker basert på informasjonen:
DN-lesere har spart millioner på å prute
Lojale kunder betaler 10.000 kroner ekstra (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.