António Horta-Osório, sjef for Lloyds Banking Group, regnes som en stjerne i finansbransjen. Den portugisiske finansmannen har hatt ledende stillinger i blant annet Goldman Sachs, Citibank, Santander og den britiske sentralbanken Bank of England.
Nå er det kjent at han sikret seg en lønnspakke på totalt 11 millioner pund (127 millioner kroner). Den ekstraordinære godtgjørelsen på syv millioner pund kommer på toppen av finansmannens årlige lønns- og bonuspakke på fire millioner pund, og fører Horta-Osório høyt på listen over verdens best betalte finansmenn. Store deler av ekstraordinære utbetalingen skjer i form av aksjer.
Får kritikk
Horta-Osórios bonuspakke skaper sterke reaksjoner i Storbritannia. Britiske skattebetalere eier fortsatt 25 prosent av banken, som ble reddet fra kollaps under finanskrisen, og bonusene utbetales i en tid der Lloyds Banking Group har vært gjennom flere smertefulle kutt. Den britiske storbanken skal fjerne 9000 stillinger og legge ned mellom 150 og 200 filialer i løpet av de kommende tre årene. I tillegg er pensjonsordningene til bankens 35.000 ansatte kraftig redusert, og reaksjonene i britiske medier har ikke latt vente på seg.
Rob Macgregor, generalsekretær i fagforeningen Unite er provosert over lønnsfesten
– Det er drøyt at ledelsen belønnes med bonussjekker i en tid der det innføres kutt i pensjonsordningene til de øvrige ansatte, sier han til Reuters.
Fagforeningslederen får støtte av det britiske arbeiderpartiet Labour. Ed Balls, finanspolitisk talsmann for partiet, vil ha slutt på at finansansatte i Londons City får fete bonussjekker.
– Vi vil sette en stopper for grådighetskulturen som gjennomsyrer det britiske finanssystemet, sier han.
Labour har varslet økt skattlegging av bonusutbetalinger dersom partiet vinner valget i mai. Balls mener et strengere skatteregime vil gi staten inntekter på 1,5 til to milliarder britiske pund. Pengene skal brukes på å hjelpe langtidsledige briter under 25 år inn på arbeidsmarkedet.
Sviende bot
Kritikerne påpeker også at Lloyds Banking Group har måttet betale sviende bøter i kjølvannet av den såkalte Libor-skandalen. I juli 2014 ble storbanken, som den syvende banken i rekken, ilagt en bot for å ha manipulert interbankrenten Libor. Boten, på 2,4 milliarder kroner, skyldes at Lloyd systematisk rapporterte inn for lave renter i kjølvannet av finanskrisen i 2008. Målsetningen var blant å skape et inntrykk av at banken var i en bedre økonomisk tilstand enn det som var realiteten. Labours skyggefinansminister Cathy Jamieson mener saken burde fått økonomiske konsekvenser for ledelsen i banken.
– Til tross for at banken har vært involvert i en finansskandale ligger det an til en ny bonusfest, sier Jamieson til Financial Times.
Ledelsen i Lloyds forsvarer bonuspakken med at Horta-Osório har igangsatt en vellykket snuoperasjon for den britiske banken. Han tildeles mye av æren for at Lloyds kan vise til en sterk positiv utvikling de siste årene. Lloyds er Storbritannias største utsteder av boliglån. Siden 2012 har bankens aksjer tredoblet seg, banken går igjen med overskudd og håper å utbetale utbytte til aksjonærene neste måned.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.