Finanstilsynet frykter ny norsk bankkrise, og ønsker å dempe boligprisene og redusere husholdningenes gjeld. Forrige uke foreslo tilsynet blant annet å gjøre det vanskeligere å få boliglån med mindre enn 15 prosent egenkapital. Det får vekstivrige Danske Bank til å steile.
– I verste fall kan dette føre til at nærmere én av fem boliglånskunder i praksis blir innelåst i sin eksisterende bank, sier Trond F. Mellingsæter, som er direktør med ansvar for privatmarkedet i Norge.
– Det kan være snakk om 300.000 boliglånskunder som står uten mulighet til å flytte lånet over i en annen bank. Dette er bekymringsverdig for konkurransen i bankmarkedet, sier han.
Vil snakke med 100 prosent
Finanstilsynets boliglånsundersøkelse slår fast at andelen boliglån med belåningsgrad over 85 prosent utgjorde 19 prosent. Dersom tilleggssikkerhet tas med i beregningen, reduseres andelen med så høy belåningsgrad til ti prosent.
I Finanstilsynets forslag kommer det frem at maksimal belåningsgrad settes til 85 prosent av summen av boligens verdi og eventuell tilleggssikkerhet. Tilsynet foreslår at bankene ikke lenger skal kunne gi belåningsgrad basert på en forsvarlighetsvurdering.
– Slik forslaget er formulert, legger det opp til at kunder med lån over 85 prosent ikke kan skifte bank. Det gjør at vi er bekymret, sier Mellingsæter.
Danske Bank økte utlån til privatpersoner med 5,7 prosent ifjor til i overkant av 85 milliarder kroner, og har planer om å ta ytterligere markedsandeler i Norge.
– Med de vektambisjonene vi har i Norge, kan vi ikke bare kapre dem som låner for aller første gang – vi må også ta kunder fra andre banker, sier Mellingsæter.
– Vi ønsker å kunne sette oss ned ved bordet med 100 prosent av norske bankkunder, ikke 90 prosent eller 81 prosent, sier han.
Også Nordea ser problemet.
– Dette er et eksempel på at regulering demper konkurransen, selv om det ikke er tilsiktet, sier informasjonssjef Johannes Stenwig i Nordea.
– Det er få kunder hos oss som har fått unntak fra egenkapitalkravet, men for den enkelte er det jo ubehagelig å bli innelåst, sier han.
Ifølge Finans Norge har rundt ni prosent av norske bankkunder byttet bank det siste året, hovedsakelig på grunn av andre rentebetingelser. Denne uken uttrykte Konkurransetilsynet bekymring over lav mobilitet hos norske bankkunder. Avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet viser til at Finanstilsynets forslag nå er ute på høring, og vil derfor ikke kommentere enkeltpunkter.
– Tilsynet er opptatt av kundemobilitet, og vi vil nå lese høringsnotatet med interesse og vurdere om vi vil komme med en høringsuttalelse, sier han.
Finanstilsynet vil ikke kommentere eller utdype forslaget nærmere, og viser til at Finansdepartementet har sendt forslaget på høring.
Les også:
Røkke sparer 20 millioner på at hun ikke bruker denne luen
Se #Alstadheim episode 3: Trine Skei Grande(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Les hele avisen