Trustbuddy International, startet av Jens Glasø (42) i Kristiansand, har torsdag morgen sendt børsmelding om at kompisbanken kjøper to såkalte P2P-selskaper (se faktaboks under) i Italia og Nederland. Samtidig har selskapet fulltegnet en emisjon på 85 millioner kroner (ti millioner euro) for å finansiere oppkjøpene.

15,5 millioner euro

- Vi har kommet frem til avtaler italienske Prestiamoci, det største på mer langsiktige  P2P-lån i Italia. Dette selskapet har en paneuropeisk lisens som Trustbuddy kan bruke i alle sine europeiske markeder, forklarer Glasø. Prisen er 5,3 millioner euro.

- Så har vi også kjøpt nederlandske Geldvoorelkaar, som har en fantastisk vekst og som har 42 millioner euro utlånt nå, i all hovedsak til små- og mellomstore bedrifter. Selskapet har i dag to lisenser. For dette selskapet betaler vi 10,2 millioner euro, sier han.

- Med disse oppkjøpene blir vi blant de mest differensierte P2P-selskapet i verden og havner i samme kategori som amerikanske Lending Club som i disse dager gjennomfører sitt første offentlige aksjesalg med en prising på 5,3 milliarder dollar. Vi tror våre nye oppkjøp vil føre til en reprising av TrustBuddy, sier Glasø.

Fire fra Fredly

Ifjor høst bidro investoren Arne Fredly med 26 millioner svenske kroner til Trustbuddys låneplattform. Nå går han også inn på eiersiden i emisjonen og tegner seg for aksjer for 500.000 euro, tilsvarende vel 4,2 millioner kroner.

Ifølge Glasø er emisjonen overtegnet av i hovedsak eksisterende aksjonærer. Han bekrefter Fredlys kjøp overfor DN.

Trustbuddy er notert på den svenske Nasdaq First North-børsen i Stockholm og verdsettes til vel 460 millioner svenske kroner.

Selskapet fikk så sent som i sommer avslag på sin søknad om lisens som finansieringsselskap i Sverige. Finanstilsynet har tildligere nektet selskapet å markedsføre sin virksomhet i Norge.  

-  Vi tilpasser oss de merknadene den svenske finansinspeksjonen hadde i sommer, og regner med vi får lisensen, sier Glasø som er overbevist om at fremtidens vinner i P2P-markedet er de selskapene som har de beste kredittscoresystemene og plattformene.

- Vi kan nå  med 100 prosent nøyaktighet treffe på 70 av 100 mennesker. Dette handler om å gjenkjenne mønstre hos låntagere som gjør at færrest mulig misligholder lånene. Vi har 14 millioner datapunkter som danner basis for kredittscoren, sier Glasø.

- Og mens det i dag er mange små aktører i dette markedet, vil det om to-tre år kun være noen få store aktører tilbake. TrustBuddy skal være blant dem. Og det toget går nå, mener han.

Glasø eier selv vel syv prosent av aksjene i selskapet før emisjonen.

Les også: Det koster fire kroner å dra kortet

Finanskjemper punger ut for valutajuks  

Nye betalingsmåter kommer  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.