Storbanken Nordea får knallhard kritikk for arbeidet mot hvitvasking. Den svenske Finanspinsektionen har ilagt banken den største boten det er mulig å gi - 50 millioner svenske kroner.

Finansinspektionen, som tilsvarer det norske Finanstilsynet, konstaterer at det har vært store svakheter i bankens arbeid mot hvitvasking.

Det innebærer at den som har ønsket å hvitvaske penger eller finansiere terrorisme kan gjøre det uten at det er særlig fare for at Nordeas systemer vil fange det opp, skriver nyhetsbyrået Direkt.

- Alvorlig

- Nordeas system har i prinsippet sluppet gjennom hva som helst. Dette er alvorlig, sier sjefsjurist Per Håkansson, ifølge Direkt.

- Det har vært dårlig, veldig dårlig. Man har i mange deler ikke hatt systemer og støtte for å oppdage hvitvasking. Nordea har gjort veldig lite, eller ingenting, for å risikovurdere sine kunder frem til 2013, sier Håkansson.

Også i 2013 fikk Nordea en bot på 30 millioner kroner fra Finansinspektionen. Da var det bankens håndtering av en konto på 200 millioner svenske kroner tilhørende postboksselskapet Takilant på Gibraltar.

Svenske, nederlandske og amerikanske myndigheter har tatt beslag i pengene på Nordea-kontoen som de mener stammer fra bestikkelser betalt til Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimova av teleselskapene TeliaSonera, MTS og delvis Telenor-eide Vimpelcom.

Nordea-sjef Christian Clausen sier i en pressemelding at banken tar avgjørelsen meget alvorlig.

- Vi anerkjenner at vi i første omgang undervurderte kompleksiteten og de nødvendig ressurser for å leve fullstendig opp til reglene på dette området, sier han, og understreker at det er gjort mye i banken siden refsen i 2013.

Refser Handelsbanken

Også Handelsbanken får høre det av Finansinspektionen:

Banken får ifølge Direkt kritikk for ikke å ha gjort risikovurderinger av alle kunder, eller hentet tilstrekkelig informasjon om kundene og deres forretningsforbindelser.

Handelsbanken blir ilagt en bot på 35 millioner kroner.

Også SEB og Swedbank var gjenstand for undersøkelser, men blir ikke ilagt sanksjoner.

Les også:

Mener Vimpelcom skjulte bestikkelser dnPlus  

Venter lavere boligrenter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.