– Rentene kan jo ikke falle mye nå. Derfor slo jeg til.

Nina Andreassen (47) har boliglån på litt under én million kroner i Danske Bank. Fredag var hun innom bankens lokaler i Drammen for å signere en fastrenteavtale i tre år.

Banken hadde få timer tidligere senket den treårige fastrenten til rekordlave 2,5 prosent.

– Jeg kjøpte bolig for første gang sent på 80-tallet. Like etter var renten på 18 prosent, så jeg vet at det kan svinge mye. Nå vet jeg akkurat hva jeg skal betale hver måned i tre år.

– Hvorfor valgte du ikke fem eller ti års fastrente?

– Jeg vil kanskje kjøpe ny bolig om noen år og ønsker mer frihet, sier hun.

Tror på videre fall

Bankene har fulgt hverandre etter at Danske Bank ledet an med det første rentekuttet 2. januar. Effekten har vært så stor at Danske Bank gjennomførte et ekstra kutt denne uken. De andre bankene følger hakk i hæl. Mandag gjør DNB den andre justeringen av fastrentene på én uke.

Rentekuttene skyldes at bankene kan finansiere seg billigere. Både styringsrenten fra Norges Bank og uvanlig lave renter i Europa har stor påvirkning, og det kan lede til flere kutt.

Sjeføkonom Erica Blomgren i SEB venter et lavere rentenivå i Europa.

– Den europeiske sentralbanken (ECB) kommer antagelig med tiltak for å bekjempe null prisvekst i euroområdet. Det kan komme signaler allerede på rentemøtet i slutten av januar, eller i mars, sier hun.

Det handler om kvantitative lettelser, som er en form for pengetrykking gjennom tilbakekjøp av obligasjoner. Det vil antagelig senke rentene ytterligere.

– Et press nedover i rentemarkedet vil påvirke en liten og åpen økonomi som Norge, og da blir bankenes innlån billigere, sier Blomgren.

To prosent er mulig

Flere banker tilbyr ned mot 2,6 prosent rente for vanlige boliglånskunder, og analysesjef Pål Ringholm i Swedbank tror det kan falle ned mot to prosent før sommeren.

– Tøffere tider for norsk økonomi kan gi et par rentekutt til, sier Ringholm.

Han skisserer at det er sannsynlig med to kutt i styringsrenten fra Norges Bank før sommeren, og at krisetiltak fra ECB vil senke rentenivået internasjonalt. Den samlede effekten kan bli på over et halvt prosentpoeng til.

– Vips, så er vi på to prosent blank. Husk at bankene er svært glad i boliglån, med god grunn. Selv i dårlige tider er bolig det tryggeste som bankene kan låne ut til.

– Hvor sannsynlig er to prosent?

– Det er langt fra sikkert, men fortsatt en god sannsynlighet for at det kan nås, sier han.

Erica Blomgren deler synet hvis det kommer tiltak fra ECB og rentekutt fra Norges Bank.

– Hvis det blir flere tiltak enn markedet har priset inn allerede, så kan boliglånsrenten falle mot to prosent, sier hun.

Tror USA slår tilbake

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB forklarer utviklingen i fastrenten ved hjelp av en tiårig bytterente i bankmarkedet.

– Sentralbanken Federal Reserve vil antagelig heve styringsrenten i USA innen sommeren. Det vil antagelig heve bytterenten både i USA, Europa og i Norge. Spørsmålet er om ECB klarer å holde rentenivået i Europa nede, slik den ønsker. Uansett tror vi ikke at fastrentene skal mye ned fra dagens nivåer, sier Haugland.

Ekspertene er uenige i spørsmålet om det er riktig å binde renten, og mener det først og fremst er en forsikring mot plutselig renteheving. Ringholm mener det eneste riktige er å binde renten i ti år.

– Det har aldri vært billigere å binde renten noensinne, sier han.

Samtidig øker bekymringen for nordmenns låneopptak:  - Det er absolutt grunn til å rope varsko

 

Les også:

- Nervøst og fortsatt tynt marked

Aina (31) ville imponere foreldrene - møtte veggen

- MBA er blitt et fy-ord(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.