Flere potensielle vitner i den prestisjetunge skattesvindelsaken mot storbanken UBS nekter å la seg avhøre i USA i frykt for at de også vil bli pågrepet, skriver The Wall Street Journal.
Snøt på skatten
Dermed tvinges amerikanske myndigheter å la dem vitne via videokonferanse når saken mot den tidligere UBS-toppen Raoul Weil (54) starter idag, tirsdag.
Weil står tiltalt for å ha hjulpet 17.000 rike amerikanere med å skjule omlag 130 milliarder kroner (20 milliarder dollar) i sveitsiske bankkonti.
Weil, som ledet bankens globale formuesforvaltning og var ansvarlig for forholdene, ble siktet i 2008 og forlot banken året etter.
En større plan
Amerikanske myndigheter mener dn tidligere UBS-sjefen var sentral i en større plan for å tiltrekke seg rike amerikanere som ønsket å unnslippe skatt.
Weils advokater mener på side at Weil hadde liten oversikt over hva som skjedde i avdelinger under ham og over amerikanske grenser, som også utgjorde en brøkdel av hans ansvar. De hevder også at Weil opprinnelig ble siktet for å skremme Sveits og UBS til å gi opp sine kundelister.
En jury kan imidlertid finne dette irrelevant.
Frykter arrestasjon
Forsvarsadvokatene planlegger å la flere banktopper fra Europa og Sør-Afrika vitne, men disse vil ikke vise seg i rettssalen i frykt for at de vil bli arrestert, fremgår det av rettspapirene.
I stedet vil enkelte opptre via videokonferanse fra London, ettersom Sveits ikke tillater amerikanske myndigheter å utøve offisielle ærend i landet.
Som nummer tre i UBS-maktkjeden er Weil den hittil den høyest rangerte banktoppen som amerikanske skattemyndigheter har fått tiltalt og plassert foran en jury i sin pågående kamp mot skjulte amerikanske formuer i sveitsiske banker.
Pågrepet ved tilfeldighet
Weil, som er sveitser, hadde vært ettersøkt av amerikanske myndigheter siden 2008 før han ble pågrepet ifjor høst.
Det skjedde da han var på ferie i Bologna, Italia, ifjor høst, som følge av at den italienske hotellnæringen tilfeldigvis hadde begynt å sjekke gjestelistene mot listene over etterlyste personer. Han ble så utlevert til USA fra Italia i januar.
I 2009 inngikk UBS et forlik med amerikanske myndigheter på 780 millioner dollar, og banken gikk med på utlevere enkelte navn på amerikanere med hemmelige sveitsiske kontoer.
Vitner mot sjefen
En håndfull tidligere UBS-ansatte har også erkjent skyld, mens andre har fått tiltalene frafalt i bytte for å samarbeide med amerikanske myndigheter, ifølge The Wall Street Journal.
En tidligere banktopp i UBS' amerikanske virksomhet, Martin Liechti, tilbrakte fire måneder på luksushotellet Four Seasons der han snakket med myndighetene etter å ha blitt anholdt som et avgjørende vitne i Miami i 2008.
Liechti ventes å vitne mot Weil, ifølge avisen.
Klappjakt
I mai år ble også Credit Suisse den første finansinstitusjonen på nær ti år til å erkjenne skyld i en kriminalsak i det banken godtok å betale 2,6 milliarder dollar i bøter og innrømte å ha bistått med ha skjult formuer fra beskatning.
Til gjengjeld beholdt banken bevilgningen i USA.
– Denne saken viser at ingen finansinstitusjon, uansett hvor stor den er eller hvor vidt den favner, er hevet over loven, uttalte USAs avtroppende justisminister Eric Holder da.
Credit Suisse la seg også langflat.
– Vi beklager dypt de feil som ble begått, og som har ledet til dette forliket, sa toppsjef Brady Dougan.
Les også:
- Eiere av de dyrere Teslaene har fått panikk
Asia i dag: Kinesisk-russisk allianse mot Vesten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.