Mens en samlet banknæring uroer seg for skjerpede kapitalkrav, kan norske og utenlandske banker juble over at inntektene fra meglerhustjenester aldri har vært høyere.

Tok 7 av 10 kroner
Ifølge Finanstilsynet økte bankene markedsandelen til 68 prosent av verdipapirforetakenes inntekter i Norge i 2012. I 2010 var den tilsvarende andelen 51 prosent, og i 2006 var den på 33 prosent.

Toppsjef for DNBs meglervirksomhet DNB Markets, Ottar Ertzeid, kunne ifjor legge frem det beste resultatet for virksomheten noensinne.

Det er kun en liten del av bransjen og andre deler er mye større Ertzeid om aksjemarkedet

Drevet av et hett obligasjonsmarked, og økt etterspørsel etter andre rente-, råvare- og valutasikringsprodukter la han 5,4 milliarder kroner (før skatt) i resultatpotten til DNB-sjef Rune Bjerke.

- En dobbeleffekt
Ertzeid peker på at mens markedene der bankene tradisjonelt har vært sterke har økt betydelig, har aksjemarkedet, der de ikke-bankeeide meglerhusene tradisjonelt har vært sterkere, gått kraftig tilbake.

- Man får en dobbeleffekt, vekstområdene styrker bankene, mens fallet i aksjemarkedsaktivitetene rammer de ikke-bankeiede foretakene, sier han til DN.no.

Samtidig øker annenhåndsomsetningen av obligasjoner og derivatprodukter. Men, dette er også områder som alltid har vært størst butikk for bankene, påpeker Ertzeid.

- I gamle dager kunne man få inntrykk av at verdipapirvirksomheten var ensbetydende med aksjemarkedet. Men det er kun en liten del av bransjen og andre deler er mye større, sier han.

Mindre rådgivning
Rådgivning i forbindelse med kapitalinnhenting i form av obligasjonslån eller selskapsgjeld er økende. Samtidig viser finansiell rådgivning opp mot egenkapitalmarkedet (aksjer) positive takter.

- Det var positiv utvikling innen rådgivning fjerde kvartal og for 2012 samlet. Aktiviteten i aksjemarkedet ble lavere enn vi hadde håpet og påvirket inntektene, mens andre områder gikk veldig bra. Heldigvis har bankene flere ben å stå på, sier DNB-toppen.

I fjor høst påpekte blant annet Nordea Markets-sjef Thorodd Bakken overfor DN.no at banken hadde blir hardere i klypen mot kunder som ønsket hjelp til finansiering. Corporate-sjef i det frittstående meglerhuset ABG, Arild Engh stilte på sin side spørsmål ved relasjonsbyggingen.

Les også: - Bankmodellen vil være den sterkeste

Styrket også innenfor aksjer
Ertzeid tror også bankenes posisjon i aksjemarkedet har blitt styrket.

Det ser man også internasjonalt, påpeker han.

Nøkkelen er et bredre tilbud og at bankene har en langt høyere egenkapital og balanse enn de frittstående meglerhusene. Det fungerer som garantier for fulltegninger, i obligasjonsemisjoner og andre transaksjoner der banken kan stille med kapital, forklarer Ertzeid.

Suksessen har også gjort at bankene har kunne investere mer i egenkapital (aksje)-området der handelsteknologi til beste priser og økt analysesatsning har vært sentralt.

- Vi investerer mer i analytikere og dekning enn vi ville gjort om vi bare drev med aksjer, sier Ertzeid.

- Rekordår
Finanstilsynet viser til at bankene hadde et rekordår i verdipapirmarkedet i fjor.

 

- Bankene oppnådde svært gode resultater på investerings-tjenesteområdet i 2012. Det voksende markedet for foretaksobligasjoner og market making for disse var antakelig blant årsakene til dette, sier avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy i en kommentar.

Betydelig økning
Bankenes inntekter fra investeringstjenestevirksomhet utgjorde 8,5 miliarder kroner i 2012, en økning på hele 1,75 milliarder kroner (26 prosent) sammenliknet med 2011.

De norske filialene av utenlandske verdipapirforetak hadde inntekter på 3,3 milliarder kroner i 2012, mot 2,02 milliarder kroner året før.

99,5 prosent, eller nær 3,3 milliarder kroner av disse inntektene ble opptjent i filialer av utenlandske verdipapirforetak som er integrert i banker.

Halv milliard borte
For verdipapirforetakene som ikke er integrert i banker utgjorde driftsinntektene omkring 5,5 milliarder kroner i 2012, en nedgang på 491 millioner kroner (8 prosent) i forhold til fjoråret, påpeker tilsynet.

Driftskostnadene ble redusert med 198 millioner kroner (4 prosent) i samme tidsrom, og det samlede resultatet for disse foretakene ble 589 millioner kroner i 2012, som er 292 millioner kroner svakere enn i 2011.

- Den vedvarende lave aktiviteten innen egenkapitalemisjoner, samtidig som bankene tar markedsandeler innen rådgivning og tilrettelegging av obligasjonsutstedelser, antas å være blant årsakene til den svekkede lønnsomheten i verdipapirforetakene som ikke er integrert i banker, forklarer Bellamy.

- Stabilisert seg på historisk lavt nivå
Hun legger til at det er mange foretak med konsesjon som verdipapirforetak, og sterk konkurranse mellom disse.

- Det later til at disse foretakenes inntekter fra megling av egenkapital- og gjeldsinstrumenter nå har stabilisert seg på et lavt nivå historisk sett, sier hun.

Ved utgangen av 2012 var antallet norske verdipapirforetak 136. Av disse var 27 integrert i banker, mot henholdsvis 142 og 30 ett år tidligere, opplyser Finanstilsynet.

Les også:
Denne trippelsmellen kan gi norsk boligkrakk

Pilene peker alltid opp før en boble sprekker


- Omtrent som en juletreselger!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.