Norske banker har de siste kvartalene blitt mer tilbakeholdne med å gi lån til bedriftsmarkedet. Signaler fra myndighetene om at bankene fremover må holde av mer egenkapital for hver krone som lånes ut har ført til at bankene har strammet inn på kredittpraksisen.
Varsler endring
Nå kan imidlertid utviklingen være i ferd med å snu, ifølge en fersk undersøkelse fra Norges Bank.
Ifølge sentralbankens utlånsundersøkelse for andre kvartal fortsatte bedriftene å stramme inn utlånspraksisen i løpet av kvartalet, samtidig som låneetterspørselen fra bedriftsmarkedet økte. Bankene som er med i undersøkelsen svarer imidlertid at de venter å gi mer lån til bedriftene fremover.
«I tredje kvartal venter bankene at mål for markedsandeler og finansieringssituasjonen vil trekke i retning av litt lettere kredittpraksis», skriver Norges Bank i en melding i forbindelse med offentliggjøringen av undersøkelsen torsdag.
Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets vil imidlertid ikke legge for stor vekt på bankenes varslede endring av kredittpraksis.
- Det er en marginal endring, jeg vil nok si at hovedtendensen vil være den samme, nemlig at bankene fortsatt vil føre en strammere kreditt overfor bedrifter, sier Kjennerud til DN.no.
Skal vokse på bedriftssiden
Danske Bank er blant bankene som de siste årene har vært tilbakeholdne med å gi lån til nye bedriftskunder. 2009 stengte banken lånebøkene for nye kunder, med få unntak, fordi man fryktet fremtidsutsiktene.
Denne sommeren har imidlertid banken lagt om strategien fullstendig.
- Vi skal vokse mer på bedriftssiden enn våre konkurrenter frem til 2015. Vi skal i alle fall ha en vekst som er det dobbelte av det øvrige markedet. Dette er et viktig signal for oss å gi til alle de som har følt usikkerhet rundt hvor de har Danske Bank, sa Bent R. Eidem, som er sjef for små og mellomstore bedriftskunder i Danske Bank Norge, til DN i slutten av juni.
Han har et mål om 20 prosent vekst i bedriftsmarkedet i Norge de neste to-tre årene.
Går til obligasjonsmarkedet
Samtidig som bankene har strammet inn på utlån, har næringslivet i stadig større grad gått til obligasjonsmarkedet for å låne penger.
I forrige uke innrømmet DNB-sjef Rune Bjerke at han ikke bare ser positive sider ved denne utviklingen. Obligasjonslån er forbehold de store bedriftene, noe som betyr at omtrent 99 prosent av norske bedrifter ikke har tilgang på markedet.
- Når det er 100 milliarder kroner tilgjengelig for de som utsteder obligasjoner direkte i markedet, og dels på gode vilkår, er det veldig positivt. Det er med på å øke den totale kapasiteten for finansiering, sa Bjerke til DN.no forrige torsdag
Han kom samtidig med en advarsel:
- Det er viktig å være åpen på at dette markedet ikke er like åpent, likvid og gunstig over tid. En bank er på sin side alltid åpen, selv om det er slik at det kan bli litt trangere eller videre i døren. Obligasjonsmarkedet kan brått stenge, noe vi ikke minst så under finanskrisen. Derfor er det veldig viktig at vi får et godt samspill mellom bank- og obligasjonsfinansieringsmarkedet. Det er også viktig for å ha et marked som fungerer både for de store og små, sa Bjerke.
LES MER:
- Dette er den nye bankvirkeligheten
LES OGSÅ:
Rec stiger kraftig på Oslo Børs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.