Kun uker etter at Argentum varslet pengeflom til nye nordiske oppkjøpsfond i 2013, er det ting som tyder på at norske investorer vil utebli.

En fersk undersøkelse revisjonsselskapet Ernst & Young har utført for det statlige investeringsselskapet avslører at det er full stopp i investeringene til institusjonelle investorer her til lands.

- Fraværende
Usikkerheten rundt nye kapitalregler for bank-og forsikringsektoren legger i seg selv en demper på investeringsviljen, hevdes det.

Vi er nok ikke like optimistiske på fondenes vegne Argentum

Bankene må bruke tilgjengelig kapital til å styrke kjernekapitalen, mens livselskapene holder igjen allokeringen og vekst i aktive eierfond i påvente av nytt regelverk.

Og det er særlig bankene som fremstår berørt.

«Banker som ble intervjuet har investeringsstopp og PE-fond omtaler banker som fraværende i fundraisingmarkedet», heter det i rapporten.

- Må redusere forventninger
Argentum-sjef Joachim Høegh-Krohn er ikke direkte overrasket, og mener det viser hvor vanskelig det kan være å reise kapital til nordiske oppkjøpsfond.

- Dette er en problemstilling vi er kjent med. Det vil nok bety at mange fond må redusere sine forventninger, sier han til DN.no.

Argentum varslet i forrige måned at rundt 75 milliarder kroner var på vent og på vei inn i nordiske oppkjøpsfond i 2013, dersom alle fondene gjennomfører sine planer.

Som investor vil Argentum selv delta i flere av disse.

En tredjedel vil feile
Den klare tilbakemeldingen fra norske markedsaktører gjør imidlertid til at forventningene til totalen må nedjusteres, påpeker investeringstoppen.

- Vi er nok ikke like optimistiske på fondenes vegne, og regner med at året kommer til å ende på kanskje 50- 60 milliarder kroner. Det er en rekke faktorer som gjør at fond ikke vil nå sine mål, og noen vil utsettes eller holde på med fundraising over en lengre periode, sier han.

Ifølge enkelte av de spurte aktørere er Investeringer i oppkjøpsfond ikke engang på agendaen.

 

Internasjonale investorer dominerer
Det er imidlertid lenge siden nordiske oppkjøpsfond var avhengige av lokale investorer.

Bransjen har lenge jobbet for å øke investorbasen internasjonalt som følge av at fondene blir større, men også på grunn av et ønske om mindre investoravhengighet og for å få tilført internasjonal kompetanse.

Dét har bidratt til at internasjonale investorers andel i nye fond har gått fra rundt fem prosent til 70-80 prosent de siste ti årene.

- Andre typer kapital
Direktør Torbjørn Hansen i Ernst & Youngs transaksjonsavdeling frykter ikke at strengere finansregulering vil ramme internasjonal investeringsvilje i nordiske fond i like stor grad.

Det til tross for at skjerpede kapitalkrav er en del av en bredere europeisk innstramming i kjølvannet av finanskrisen.

- Nordiske oppkjøpsfond er sammensatt av andre typer kapital som ikke blir rammet på samme måte som de norske institusjonelle miljøene, som er mye smalere og mer bank-og livselskapbasert, sier han til DN.no.

Advarer
Likevel, det er tegn til mindre investeringsvilje også ute, advarer Argentum-sjef Høegh-Krohn.

Det kan fort ramme nordiske fond, der nordiske investorer har vist seg langt mer stabile når de først er kommet inn, påpeker han.

- Når vi vet at 75 prosent av kapitalen i nordiske private equity fond er fra internasjonale investorer, understreker det nordiske fonds sensitivitet i forhold til internasjonale markeder, sier han.

Flere statlige investorer
På den annen side viser tall fra den europeiske bransjeorganisasjonen EVCA at statlige investeringsfond (SWF) har økt sine andeler i europeisk PE de siste årene.

Fra 2004 til 2011 vokste den fra 3,5 prosent til 10,5 prosent, ifølge Argentum.

- Vi forventer at denne andelen vil fortsette å stige fremover. I de senere år har vi sett at SWFs kommer inn som investorer også i Norden, sier toppsjefen.


I alt ble fem ulike oppkjøpsfond og ti institusjonelle investorer intervjuet av Ernst & Young på oppdrag for Argentum i mars 2013.

Aktørene i undersøkelsen har en totalt investert kapital på rundt 34 milliarder kroner til PE i Norge og utlandet.




Har investert omkring ti milliarder kroner, hvorav omkring to-tredjedeler på vegne av den norske stat, og en-tredjedel gjennom selskapets eget investeringsprogram der andre institusjonelle investorer inngår.

Konsentrerer seg i hovedsak rundt tre typer investeringer: som investor i nye oppkjøpsfond, som kjøper av andres posisjoner i eksisterende oppkjøpsfond, og såkalte co-investeringer, der Argentum direkteinvesterer sammen med oppkjøpsfond.

19 ansatte med hovedkontor i Bergen. Filialer i Oslo og Stockholm.

Etablert i 2001 av Nærings- og Handelsdepartementet.

Gjennomsnittlig avkastning på 15,5 prosent sålangt.

Les også:
Analysesjef: - La rentehoppene stå


Boligprisene skal opp 20 prosent på 4 år i Europa (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.