I et leserinnlegg i DN i dag (lenke krever abonnement) skriver Morten Wetland, som var Norges FN-ambassadør da Obama fikk fredspris, om de sterke reaksjonene i Det hvite hus på tildelingen.
«Min pinligste dag i FN de årene jeg var Norges ambassadør der var den dagen prisen til USAs president Barack Obama ble kunngjort. Ingen snakket om saken. Min kollega i Washington fikk seg en overhaling av Obamas stabssjef. Ordet «fawning» ble brukt, som betyr noe i retning av underdanig smiger», skriver Wetland i innlegget, der han tar til orde for at Stortinget bør sørge for at to-tre av medlemmene i komiteen som tildeler nobelprisen er utlendinger.
Den som skal ha fått overhalingen, daværende Washington-ambassadør Wegger Chr. Strømmen, ønsker ikke å kommentere saken. Strømmen er i dag politisk direktør i UD og utnevnt til ny utenriksråd fra sommeren.
For hånden
Morten Wetland, som i dag er partner i rådgivningsselskapet First House, tror dette om årsaken til den sterke reaksjonen:
– Ambassadørers arbeid er blant annet å ta imot kjeft og signaler. De tok vel den nærmeste for hånden, og Emanuel er kjent for å være profan, direkte, sier Wetland.
Selv tror han det var mange mennesker som syntes fredspristildelingen til Obama var ganske pinlig.
– Men hvorfor?
– Fordi en amerikansk president gjerne vil sette sin egen dagsorden. Her ble han påtvunget en rolle som han ikke hadde oppsøkt. Dessuten var han bare ett år inne i sin første presidentperiode. Det kan virke som om noen gjorde dette for å få besøk av Barack Obama til sitt land.
– Tror du selv på akkurat dette?
– Nei. Men handlinger kan være både bevisste og ubevisste. Menneskenaturen er sammensatt. Her fikk amerikanerne en sak å håndtere som var komplisert og sammensatt, og som staben kanskje mente ikke tjente presidenten sin politiske strategi i denne perioden. Jeg var i USA da dette skjedde – og tildelingen ble jo beskrevet som en veldig rar sak, sier Wetland.
Vet forskjell
Den garvede politikeren og diplomaten Morten Wetland tror derimot ikke noe på at den amerikanske presidentens stab ikke kjenner forskjellen mellom Stortingets Nobelkomite og storting og regjering – og at førstnevnte har en uavhengig stilling.
– Det vet de godt. Det vet kineserne også – i alle fall «eliten» – den politiske ledelsen. Kanskje er 40 millioner andre interessert eller kjenner saken. Jeg har selv møtt en kinesisk general og da militærutsending til USA som umerket godt kjente distinksjonen mellom komité og storting. Men den politiske ledelsen ser det nok ikke som sin oppgave å drive folkeopplysning for alle kinesere her, sier Wetland.
Leder Thorbjørn Jagland i Nobelkomiteen kommenterer saken på denne måten:
– Det er helt opp til Stortinget å avgjøre hvem som skal være medlemmer av Nobelkomiteen. Forøvrig har jeg ingen kommentar, sier Jagland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.