En rekke hodejegere og andre som er på jakt etter nye ansatte har talt:
Det er i bunn og grunn bare tre spørsmål det er verd å stille under et jobbintervju.
Alle andre spørsmål er egentlig bare varianter av disse tre, mener ekspertene Forbes.com har snakket med.
Har du en mulig nyansatt foran deg er dette spørsmålene du bør stille:
1. Kan du gjøre jobben?
- Man kan ikke lese fra et papir hva en persons styrker og svakheter er. Vi spør etter konkrete eksempler på hva de har lykkes med, og hva de ikke har taklet like bra. Vi ber dem fortelle om noe de mislyktes i, hva de lærte av det og kan bruke i en lignende situasjon, sier Kevin Kelly i hodejegerselskapet Heidrick & Struggles til Forbes.
2. Kommer du til å elske jobben?
- Yngre ansatte går ikke etter høy lønn for hardt arbeid. De tenker motsatt. De vil jobbe hardt fordi de liker arbeidsplassen og utfordringene de får der. Ledere som tar høyde for dette tiltrekker seg og beholder attraktive ansatte, sier Bill Guy, administrerende direktør i Cornerstone International Group til Forbes.
3. Kommer vi til å takle å jobbe sammen med deg?
- 40 prosent av erfarne ledere forlater organisasjonen, eller blir hjulpet ut eller sparket innen 18 måneder. Det er ikke fordi de er dumme, men ofte ser vi at de ikke passer inn, eller at kulturelle trekk ved organisasjonen ikke er gjort tydelige for dem før de tok jobben, sier Kelly.
Riktig person på riktig sted?
Disse tre nøkkelspørsmålene gir deg svar på hvilke styrker kandidaten har, om han eller hun er motivert for jobben, og om personen passer inn i organisasjonen, mener ekspertene.
Ute etter å sjokkere
Ikke alle jobbintervjuer er så saklige som det som er beskrevet over. For noen år siden var trenden å stille drøye spørsmål, og vurdere kandidatens reaksjon på dem.
Slike spørsmål kunne fint dukke opp på det sånt intervju:
"Hva slags gravstein hadde du valgt?"
"Har du et mørke inni deg?"
Les mer: Råere spørsmål på jobbintervjuet
<b>Jobbintervju? Lær av politiet!</b>
<b>Slik styler du deg selv på nettet før jobbintervjuet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.