–Jeg husker tidlig på 1970-tallet da det var 150 norske produsenter og Fjord alene hadde 850 ansatte. Og på utstillingen her i havna lå det ei dame i bikini på hver båt, sier Anders Topland og blir fjern i blikket.

Han er daglig leder og medeier i Grimstad Bådsenter, trolig landets største båtforhandler med en fjorårsomsetning på 175 millioner kroner inkludert avdelinger i Arendal og Kristiansand.

– Det har vært tøffe år. Det var full stopp høsten 2008 og også vi var helt på nippet til å gå under. Det er trist at vi har vært vitner til at mange hundre års båtbyggertradisjoner forsvinner, sier han.

Særlig på Sørlandet har fritidsbåtbransjen stått sterkt. Noen få holder fortsatt stand. Som Ibiza og Agder Boats. Polar produseres fortsatt i Skien, Pioner i Bjørkelangen, Viknes og Saga Boats på Vestlandet og noen få til som Skager, Bård Ekers Hydrolift og Goldfish. Andre har gått overende (som Scand, Rana, NB Marine, Viksund, Hansvik), mens flere har flyttet produksjonen til Polen og baltiske land – blant dem Trygve Hegnars Windy, Askeladden, Nidelv, Marex og Nordkapp.

På gjerdet

Skibsplast ga også opp for et par år siden.

– Vi sitter på gjerdet. Vi vurderer at det fortsatt skal veldig mye til for å gjøre god butikk i markedet. Vi kommer ikke til å gi gass på denne siden av sommeren. Vurderinger mot 2015-sesongen blir tatt utpå høsten en gang, sier Skibsplast-eier Rune Skibsrud.

Det finnes ingen tall for den samlede omsetningen i bransjen. Men eksport- og importtallene taler sitt klare språk.

Siden toppen i 2007 er eksporten av norske fritidsbåter blitt redusert med 84 prosent, kanskje ikke så overraskende så lenge produsentene flytter utenlands, men også importen er ned over 60 prosent.

Windy alene var oppe i 350 millioner i omsetning i 2007 og endte under 100 millioner fem år senere – med 30 millioner i underskudd. Skibsplast gikk fra inntekter på 82 millioner til 13.

Fjorårstallene for import og eksport gir strengt tatt ikke så mye å glede seg over. Eksporten gikk videre kraftig ned, mens importen økte ørlite med 3,6 prosent i antall båter og vel en prosent i kroneverdi.

– Jeg mener bunnen nå er nådd, sier optimisten Erlend Prytz i bransjeorganisasjonen Norboat.

– Det har du sagt før?

– Ja, jeg sa det vel både i 2011 og 2012 og fikk den midt i fleisen. Og jeg sier ikke at pasienten er friskmeldt, men han tusler rundt med tøfler og slåbrok, sier Prytz og håper på godt vær.

– Været betyr utrolig mye. Folk husker den gode sommeren ifjor, og blir det ikke dramatisk dårlig vær i år tror jeg på en moderat oppgang. Kraftig reduksjon i antall bruktbåter til salgs betyr også mye, sier han. For to år siden, riktignok midt i sesongen, var det nærmere 20.000 annonser for brukte og nye båter på finn.no. Nå er det omtrent 9000.

Våryr

Grimstad 3 April 2014Salget av båter går unna hos Grimstad Båtsenter. Daglig leder Anders Topland er strålene fornøyd med årets salg så langt
Grimstad 3 April 2014Salget av båter går unna hos Grimstad Båtsenter. Daglig leder Anders Topland er strålene fornøyd med årets salg så langt
– Nå skal jeg telle litt her, sier Anders Topland på Odden i Grimstad.

– Ifjor på denne tiden hadde vi snaut 50 båter som var bestilt og ikke levert. Nå har vi ... 96. Det er på nivå med toppåret 2007. Mange av båtene er i prisklassen 500.000–600.000 kroner, 11 av dem med 300 hestekrefters Yamaha-motor. Om ikke det er et klart signal så vet ikke jeg, sier Topland som blant annet selger båter fra norske Ibiza og finske Yamarin, Buster og Finnmaster.

– Og mens vi hadde brukte båter for 15 millioner kroner på lager ifjor, er vi nå nede i 3,8 millioner.

– Og da kommer også endelig resultatene på bunnlinjen?

– Det håper jeg virkelig. Nå har vi aldri gått med underskudd, men det er fordi vi har jobbet beinhardt med å holde kostnadene nede. Antall faste ansatte er redusert fra over 20 i 2007 til 13 nå. Firmahytta er forlengst solgt. Vi har gjort alt for å tette skuta. Nå lekker den ikke lenger. Og våren er kommet. Pulsen er rett og slett veldig god, sier Anders Topland i Grimstad Bådsenter.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.