Tolvmånedersveksten i publikums samlede innenlandske bruttogjeld var på 8,8 prosent i utgangen av mars, en nedgang fra 9,4 prosent måneden før.

Det viser den såkalte K2-indikatoren som Statistisk sentralbyrå offentliggjorde torsdag.

På forhånd ventet økonomene i gjennomsnitt at den samlede gjeldsveksten ville være på 9,0 prosent i mars, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn.

Kan bremse mer
Det var de ikke-finansielle foretakene som trakk gjeldsveksten ned. Tolvmånedersveksten for bedriftene var på 11,2 prosent, ned fra 13,2 prosent måneden før.

- Dette er ikke overraskende. Vi så i Norges Banks nyeste utlånsundersøkelse at bankene fortsetter å stramme inn på kriteriene for å innvilge lån til foretak. Bankene varsler dessuten at de forventer ytterligere innstramming, sier seniorøkonom Bjørn Erik Orskaug i DnB Nor Markets til DN.no.

- Det kan føre til at bedriftene forsetter å bremse låneveksten, sier han.

Dersom man regner om bedriftenes gjeldsvekst på månedsbasis til årsrate var den negativ i mars, på -2 prosent. Dette er den laveste månedsveksten målt for foretakene siden mars 2004.

Husholdningenes gjeldsvekst var på 6,7 prosent i mars, det samme som måneden før.

Strammer inn
De endrede konjunkturutsiktene bidro til at etterspørselen etter nye lån ble dempet utover høsten i fjor. I tillegg har den finansielle krisen ført til at finansforetakene har strammet inn kredittpraksisen overfor kundene sine.

- På sikt bidrar dette isolert sett til redusert bruttogjeldsvekst, skriver SSB i en melding torsdag.

Ved vurderingen av vekstratene i K2-sammenheng bør en imidlertid være oppmerksom på at det alltid vil ta en viss tid fra en investeringsbeslutning blir fattet og et eventuelt lånetilsagn blir gitt, til dette slår ut i faktiske bruttogjeldstall. Når likviditeten er stram, er det heller ikke usannsynlig at kundene i større grad enn tidligere trekker opp sine rammelån, noe som også bidrar til at gjelden holder seg høy, opplyser SSB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.