Næringslivets forventninger til den økonomiske utviklingen er på sitt laveste siden finanskrisen. Optimismen er blitt mindre i alle bransjer, skriver Dagens Næringsliv.

Det går frem av DNs konjunkturbarometer for andre kvartal, som viser at nedjusteringen er sterkest i byggebransjen, tjenestesektoren og andre næringer som er lite påvirket av utlandet.

– Barometeret melder om en bred oppbremsing i økonomien. Jeg har vært urolig lenge for at byggevirksomheten har vært for høy, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til DN.

DNs konjunkturbarometer utarbeides av analyseselskapet Opinion Perduco og måler bedriftslederes forventninger til sysselsetting, omsetning og lønnsomhet de neste 12 månedene.

Lavere
Samleindeksen, som kan bli 100 på det meste og minus 100 på det minste, var 36 i andre kvartal.

Det er en nedgang på syv poeng fra kvartalet før og fem poeng lavere enn ett år tidligere. Indeksen er på sitt laveste siden finanskrisen.

Størst optimisme de to siste årene var det i første kvartal 2012 da indeksen nådde 49 poeng.

Bedriftslederne er blitt mindre optimistiske til såvel lønnsomhet og omsetning som til sysselsetting, både sammenlignet med første kvartal og sammenlignet med hvordan de så på utsiktene for ett år siden.

Kan påvirke arbeidsinnvandring
Særlig har bygg- og anleggsbransjen justert ned forventningene til sysselsettingen.

Mens det i første kvartal var 36 prosent som svarte at de vil ansette flere, er andelen nå 27 prosent.

For alle bransjer samlet er det 27,7 som tror de vil ansette flere, mot 33,7 prosent i første kvartal.

Fortsatt er det flere bedrifter som vil øke antall ansatte enn som vil nedbemanne, men forskjellen er klart mindre. Andelen som vil nedbemanne er økt fra seks prosent til ti prosent i andre kvartal.

Bygg og anlegg er blant bransjene som har sysselsatt flest arbeidsinnvandrere fra Polen og andre østeuropeiske land. Når det nå ligger an til svakere sysselsettingsutvikling i denne bransjen, kan arbeidsinnvandrere gå mer usikre tider i møte.

Les også: Fem krisetegn i norsk økonomi



- Dette vil gi mindre fart i norsk økonomi


Råvareboomen er over (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.