Med økonomien på randen av kollaps må Venezuelas president Nicolás Maduro bite i det sure eplet og varsle folk om at de må belage seg på å betale mer enn 15 øre literen for bensin.

- Hvis dere vil, kan dere korsfeste meg, drepe meg, sa han i en tale onsdag da han signaliserte at tiden er kommet for å kutte ned på de 15 milliarder dollar staten betaler i subsidier for at folk kan gjøre bil nesten gratis.

Maduro er helt på det rene med at venezuelanerne anser det nærmest som en menneskerett å få billig bensin i det oljerike landet, og alle husker Caracazo-opptøyene i 1989 da hundrevis av mennesker døde under protester mot økte bensinpriser.

Oljeavhengig

Men som følge av at oljeprisen har falt til langt under halvparten siden i fjor, innser Maduro at harde tak må til, og at oljeprisen neppe når 100 dollar igjen.

Olje utgjør 96 prosent av Venezuelas eksportinntekter, og regjeringen trenger en pris på minst 100 dollar fatet for å holde budsjettet i balanse. I dag selges landets olje for 38 dollar fatet.

I talen onsdag opplyste Maduro at økonomien i fjor krympet med 2,8 prosent, mens inflasjonen var på 64 prosent, klart dårligst i Latin-Amerika. Utenom Venezuela er det trolig bare Argentina som har negativ vekst.

Det økonomiske rotet har tæret kraftig på oppslutningen om Maduro og truer framtiden til den styrende chavismo-bevegelsen, oppkalt etter hans karismatiske forgjenger Hugo Chávez. I de siste meningsmålingene får Maduro bare 22 prosent.

Konkrete tiltak

I talen la Maduro mye av skylden for miseren på opposisjonen, men samtidig varslet han mer konkrete tiltak enn før for å få kontroll over økonomien

Først og fremst varslet han endringer i det kompliserte systemet som kontrollerer landets valutakurs, i håp om å få bukt med svartebørsen, der dollar for tiden koster 177 bolivares.

Fortsatt skal importører av essensielle matvarer og medisiner få dollar for 6,30 bolivares, men to andre svakere kurser skal smeltes sammen og et tredje system skal opprettes for å konkurrere med svartebørsen.

Dersom det nye systemet innebærer svakere nivåer enn i dag, vil justeringen i virkeligheten være en devaluering.

Maduro varslet også at minstelønnen skal øke med 15 prosent, men det som kan berøre folk flest mest, er høyere bensinpriser, noe mange økonomer lenge har anbefalt for å rette opp skjevheter på budsjettet og øke statens inntekter.

Sensitivt tema

Høyere drivstoffpriser har ført til voldsomme opptøyer også i mange andre land i Latin-Amerika gjennom årene, fordi det også rammer all kollektivtransport og varetransport, og konsekvensen er økte priser på mat og alle andre varer.

I Venezuela har bensinprisen ligget nærmest fast på rundt 15 øre literen siden Caracazo-opptøyene for 25 år siden, og det koster nesten ingenting å holde svære gamle amerikanske bensinslukere på veien.

Opposisjonen mener 15 år med feilslått politikk har ødelagt landets økonomi og ført til stor mangel på basisvarer og rasjonering av matvarer, og Det internasjonale pengefondet IMF frykter at økonomien kan krympe med 7 prosent i år.

Tilhengerne av regjeringen viser på sin side til at enorme subsidier til mat og gratis helseklinikker har hjulpet millioner av fattige, og Maduro beskylder opposisjonen for å sabotere ved å gjemme unna varer. (©NTB)

Les også: 

Ser NRK helt lovlig på tv, uten å betale lisens  

  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.