I vurderingen av St1 sitt oppkjøp av Shell sine bensinstasjoner i Norge har Konkurransetilsynet kommet til at konkurransen i markedet er vesentlig begrenset uavhengig av oppkjøpet, ifølge en melding onsdag.

– Bakgrunnen for dette er at de fire nasjonale drivstoffkjedene har klart å stilltiende koordinere sin atferd i markedet blant annet gjennom en felles prisoppgang hver mandag og torsdag. Konsekvensen er høyere priser for forbrukerne og høyere bruttomarginer for selskapene, sier konkurransedirektør Christine Meyer i meldingen.

Konkurransetilsynet har også innhentet informasjon som viser at for mange av selskapene har en strategi i lokale markeder om å holde høyest mulig priser og sikre fortjeneste fremfor å utfordre nabostasjonene ved å sette lavere priser. For å kunne gjennomføre dette har hvert selskap sterk styring med hvordan deres stasjoner setter sine pumpepriser i lokale markeder.

– Prisoppgangen hver mandag og torsdag, og måten dette gjennomføres på, er skadelig for konkurransen. Tilsynet har ingen indikasjoner på at det foregår ulovlig samarbeid i dag, men vil invitere hvert enkelt selskap til et møte for å diskutere hvordan prisene fastsettes, sier Meyer.

St1 ha tilbudet seg å selge samtlige av sine egne bensinstasjoner for å kunne overta stasjonen til Shell. Dermed vil antall aktører forbli som i dag, ifølge tilsynet.  Konkurransetilsynet skal godkjenne kjøperen av stasjonene som St1 må selge.

"I denne vurderingen vil det være viktig for tilsynet at den som overtar stasjonene til St1 ikke er en del av dagens priskoordinering. Dette innebærer at Konkurransetilsynet ikke vil godta at en av de fire nasjonale kjedene overtar St1", heter det.

Les også: Pearson selger sin andel i The Economist
– Holder norske forbrukere for narr  

  Tredobbelt påslag på bensin i Norge

Se også:

-Dette her er rett og slett for dyrt

-Dette her er rett og slett for dyrt
Når Fiat 500 kommer som crossover, feiler den på et vesentlig punkt.
02:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.