- Jeg har holdt meg godt innenfor, sa han.
Helseministeren fastslo at vedtaket om å legge et nytt sykehus til Molde er gyldig. Høie ba flere ganger om at høringen måtte gå for lukkede dører dersom han skulle svare på noen av komiteens spørsmål, fordi han mente han da måtte gå inn på personalpolitikk. Dette mente komiteen ikke var nødvendig.
Formålet med høringen var å avdekke om Høie utilbørlig påvirket prosessen med hvor det nye sykehuset skulle plasseres.
Skifte ut styret
Høie har fått kritikk for at han gjorde det kjent i uformelle samtaler at han foretrakk at et nytt sykehus skulle legges til Molde. Det er nødvendig med løpende dialog mellom statsråden og styrene i slike saker, sa han under høringen.
– Jeg kan gi uttrykk for mitt foreløpige syn i samtaler. Styrene har en plikt til å ta en beslutning og fatte det vedtaket som de selv finner riktig, sa Høie.
I en telefonsamtale med daværende styreleder i Helse Midt-Norge, Marthe Styve Holte, sa han at han «helte mot Molde». Men hun oppfattet ikke det som noe styringssignal, bare en oppfatning basert på hvor prosessen var der og da, forklarte hun komiteen.
Komiteen stilte spørsmålet om det ble begått lovbrudd da Helse Midt-Norges direktør Trond Michael Andersen ble avsatt i fjor høst. Styve Holte mener Høie ba henne avsette Andersen i løpet av en uke, noe hun nektet. Hun trakk seg i stedet som styreleder.
– Jeg forventet at saken skulle bli løst på en korrekt måte. Alternativet mitt var å skifte ut hele eller deler av styret hvis styreleder hadde valgt å fortsette uten å gjøre endringer, sa Høie under høringen.
Høies forhold til loven
Komitéleder Martin Kolberg (Ap) ville ha svar på Høies forhold til loven og «påstanden din om at du kan opptre i fortrolighet».
– Stortinget måtte spørre fem ganger før du oppga at du hadde gitt et signal i august. Det var først da Stortinget spurte, at du svarte, sa Kolberg.
– Jeg prøvde ikke å skjule at jeg hadde hatt kontakt, men begrunnet overfor Stortinget hvorfor jeg ikke opplyste om dette. Jeg hadde ikke til hensikt å holde tilbake informasjonen, svarte Høie.
Sterke interesser
De tidligere helseministrene Anne-Grete Strøm-Erichsen og Jonas Gahr Støre (begge Ap) forklarte seg begge om hvordan de opplevde prosessen i sin tid.
Støre framholdt at både han og Strøm-Erichsen, som var helseministre fra henholdsvis 2012 til 2013 og 2009 til 2012, forsøkte å være så åpne om prosessen som mulig. Men uformelle samtaler med partene i saken kunne lett bli tolket som et styringssignal, sa Støre.
– Det var sterke interesser engasjert i saken. Begge har måttet presisere muntlig kommunikasjon i brev for å rydde opp i usikkerheten og for å gjøre det klart hva som var meningen i departementet, sa han.
Ikke press
Sykehusstriden hardnet til for alvor da administrerende direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal gikk av under dramatiske omstendigheter rett før saken skulle styrebehandles i desember. Hun forklarte under høringen at hun følte seg presset av «morselskapet» i helseregionen til å gå inn for Molde, ikke Kristiansund som hun ønsket.
Eidsvik understreket at hennes avgang skyldtes at hun var under press ovenfra. Hun avviste også at hun var under press direkte eller indirekte fra helseminister Høie. Heller ingen av de andre tidligere helsetoppene oppfattet at helseministerne hadde forsøkt å styre prosessen.
Les også: Tidligere helsetopper avviser politisk press fra Høie (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.