Delingsøkonomi, kunstig intelligens og robotisering er utpekt av World Economic Forum som teknologier som vil forandre verden. Norge står igjen på perrongen, mens digitaliseringen tvinger frem endringer i stadig raskere tempo.
Pussig nok er det et amerikansk oppstartsselskap som bringer temperatur og frykt inn i norsk samfunnsliv.
Uber kunne aldri ha vært norsk. Vi har ingen kultur for å utvikle denne typen selskaper i Norge.
--
I dag tidlig fikk jeg en push-melding fra Dagens Næringsliv som fortalte at Oslo Børs stuper med 3 prosent. Oljeprisen styrer Oslo Børs. Hadde Norge jobbet proaktivt, kunne vi vært et land som baserte sin fremtid også på teknologi og nye fremtidsrettede forretningsmodeller.
Det er vi ikke. Vi er i bakleksen.
2015 ble året hvor mange forsto alvoret. Derav temaet for NHOs årskonferanse.
NHOs fokus på delingsøkonomi, kunstig intelligens og robotisering kommer mange år for sent.
Les også: Frykter nye klasseskiller i den nye digitale økonomien
--
Mange leter etter raske løsninger. Det brutale svaret for NHO-deltagerne er at yrker og bransjer vil forsvinne, og tempoet vil være skremmende.
Mange spår at den fjerde industrielle revolusjonen vil rasere arbeidsmarkedet. Ledere som ikke har inkludert digitalt lederskap står igjen på perrongen. De kan kaste seg på siste tog.
Da sitter man ikke i førersetet. Vi kommer til å få mange Kodak-moments i årene som kommer.
--
Ryktene har svirret lenge. Igår fikk jeg vite fra en Uber-sjåfør at selskapet også planlegger å lansere en rengjøringstjeneste i Oslo.
Uber kan bli en paraply for en rekke tjenester innenfor den omstridte delingsøkonomien. Mange innovatører vil etablere seg som utfordrere til eksisterende virksomheter.
Jeg tipper Uber raskt kobler seg opp mot kunstig intelligente assistenter slik at de bedre kan hjelpe oss til å få løst tjenester etterbehov-modellen.
Les også: Beskriver sjåførflukt etter masseavskilting
Les også: Uber-sjåfører strømmer til ny app
Les mer: Uber-sjåførenes advokat mener politiet har intensivert jakten på Uber-sjåfører
--
Uber har aldri vært et taxiselskap. Selv har de kalt seg en Next Generation App.
Strategier endres raskere enn før. Ubers fremtidige forretningsmodell rommer langt større forstyrrelser enn det vi har sett så langt. Det er disse innovasjonskulturene norsk næringsliv skal hamle opp med.
Når NHO-lederen innrømmer at mange famler, betyr det nærmest carte blanche for gigantene som kommer inn i det norske markedet og fører inntektene rett ut.
Norske politikere har heller ikke svaret. I stedet er det frykten som rår. I noen leire er det nesten som å høre luddittene (teknologimotstanderne fra den første industrielle revolusjonen) snakke.
Derfor må det ha bredt seg en ubehagelig erkjennelse hos mange av deltagerne under årets NHO-konferanse:
Svarene finne ikke i salen.
Ingen kan fortelle mediebransjen hvordan de skal komme helskinnet gjennom sin transformasjon.
Heller ikke bankene som utfordres sterkt av nye utenlandske selskaper innenfor fintech. Arbeidstagerne vil ikke få betryggende svar på hvordan yrker og bransjer skal overleve.
--
Bransjer digitaliseres, forretningsmodeller endres, tradisjonelle virksomheter forstyrres og tjenester etterbehov-modellen tvinger frem sterkere innovasjon i den delen av næringslivet som har sin virksomhet hovedsakelig utenfor nettet.
Alle bransjer digitaliseres. Absolutt ingen slipper unna. Mange vil rett og slett bli borte. Det er den brutale straffen for å stå igjen på perrongen når de digitale ekspresstogene suser forbi.
Det er i ferd med å sige inn som en ubehagelig erkjennelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.