Da Elisabeth Michelson ankom Nærings- og handelsdepartementet på tirsdag for å snakke om hva hun ville gjort om hun var næringsminister, var Trond Giske galant og holdt døren åpen for henne.
Michelson, som nylig ble kåret til årets kvinnelige gründer 2010, fikk mulighet til å fortelle byråkratene hva hun mener skal til for at landets borgere skal bli bedre på verdiskapning.
- Jeg ville flørte mer med samferdselsministeren, utdanningsministerene og sosialministeren, lød deler av gründerens oppskrift. Michelsons erf#229 er at alt henger sammen med alt. Derfor startet hun tidlig i næringskjeden:
Hun mener det er viktig med holdningsendringer blant ungdommen hvis man skal drive næringslivet fremover. Nettopp derfor mente hun utdanningsministeren kunne være en nyttig alliert.
- Vi må satse på de som er formbare. Dessuten må vi innføre begrepet arbeidsglede. Motivasjonen til å skape noe burde være en drivkraft i seg selv, mener Michelson som startet bedriften Elmico for syv år siden. Bedriften jobber med overflatebehandling av blant annet stål og betongkonstruksjoner og har fem ansatte i dag.
Må stå på egne ben
Hennes mål nummer en er å avskaffe de såkalte curlingforeldrene som legger alt til rette for barna.
- Vi ødelegger barna våre ved å koste foran dem. Hvis de sitter i sofaen og spiller sine spill og vi kommer for å servere dem coca cola, så vil de bli vant til å bli servert istedet for å bidra med noe selv når de kommer ut i næringslivet, advarer hun. Gründeren mener også det er viktig å oppmuntre barna til å velge utdannelse ut fra interesser og evner, ikke bare hva som gir best økonomisk uttelling på kort sikt.
- Det er ikke feil å tjene penger, det skal vi alle. Men alle behøver ikke gjøre det på samme vis, påpeker hun.
Som kvinnelig gründer kom Michelson inn på likestilling.
- Vi trenger kvinner i næringslivet, Vi trenger moderne rødstrømper. Uten dem hadde ikke jeg stått her i dag. Alle er i mot kvotering. Det er ingen som egentlig er for det, men noe må til for å bryte mønstrene, sa hun.
Gammel vane
Hun tror det som hemmer likestillingen i dag først og fremst er at folk er vanedyr.
- Vi velger styremedlem ved å titte i den gruppen vi vanligvis velger i. Det er en treghet i det å bryte mønsteret, sier hun og etterlyser et familievennlig gründerliv.
Fra eget liv har hun erfart at man må prioritere hardt når man har mann, barn og bedrift. Derfor ser familiens bestikkskuff ut som et salig virrvarr. Michelson sluttet nemlig å sortere den. Det går mye fortere å tomme hele bestikkholderen fra oppvaskmaskinen rett i skuffen erfarte hun.
- Alt må ikke være perfekt.
Må våge for å vinne
Gründeren mener også folk må våge å være litt gale:
-Ikke bry deg om hva naboen synes. Vi kvinner må lære av menn og våge å forsyne oss. Ikke være redd for å mislykkes. Alle gjør feil, til og med kvinner. De som ikke tør, vinner aldri, påpekte hun.
Michelsons foredrag handlet i stor grad om hennes livsfilosofi. Likevel fikk Giske noe å tenke på da han ble konfrontert med hennes erf#229er med Innovasjon Norge og næringsutviklingen i kommunene.
Innovasjon Norge skal evalueres i 2010 og Michelson kunne fortelle om en erf#229 da hun fikk avslag på støtte fordi hun alt hadde identifisert et marked som hadde stort potensial for hennes produkter.
Vil ikke drive med tipping
- Vi som driver små bedrifter kan ikke bare spinne en globus og peke på et land vi kan tenke oss å satse i. Vi må ha litt mer enn magefølelsen å gå på, forklarte hun.
Byråkratiets irrganger kan være vanskelig å komme gjennom for små bedrifter. Derfor mener gründeren at kravene til rapportering må være mindre for de små, slik at ikke de må bruke verdifulle ressurser på å betale konsultenter som kan hjelpe dem med søknadsprosessen.
- De pengene kunne vært brukt til utvikling, sier hun.
En annen erf#229 med Innovasjon Norge var da hun ble oppfordret til å selge selskapet.
- Innovasjon Norge burde heller oppfordre til å fortsette å forme bedriften videre. Hva er bra med å selge til en gigant? Da ville jo kompentansen forsvinne utenlands, påpeker bedriftslederen.
Etter at Michelson hadde tatt for seg hvorfor næringministeren burde løpe ned døren til sosialministeren, samferdselsministeren og ikke minst utdanningsministeren, tok Giske ordet.
- Det er sånn vi tenker rundt departementets jobb. Vi skal være næringslivets talsperson inn til alle departementer, forsikret han.
Michelsons foredrag var det tredje i rekken. Tidligere har NHO-sjef John G. Bernander og Aker-tillitsvalgt Atle Tranøy delt sine erf#229er med næringsdepartementets ansatte. Matvaremilliardæren Odd Reitan kan bli neste mann ut. Han har alt takket ja til oppdraget.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.