I Norden er det store kulturelle forskjeller i hvordan arbeid utføres og organiseres, viser forskningsprosjektet til britiskfødte Gillian Warner-Søderholm (50), som er sosialantropolog og leder Handelshøyskolen BIs institutt for kommunikasjon, kultur og språk.
– Nordmenn er ofte så direkte at utlendinger får bakoversveis. Det blir ubehagelig hvis nordmenn snakker for mye om dette. Andre oppfatter oss ofte som selvgode fordi det går så bra med oss, sier Warner-Søderholm til DN.
Forskeren har gjennomført en omfattende spørreundersøkelse blant 700 nordiske ledere for å identfisere forskjeller i forretningskultur og kommunikasjon. Ytterligere 37 ledere er dybdeintervjuet.
Nordmenn fremstår som de mest uformelle, direkte og ærlige. Men de er ikke gode på smalltalk.
Norske forretningsfolk må slutte å skryte av sine hytter, båter, fritiden, velstand og sterke krone overfor utlendinger, advarer forskeren.
Hun mener nordmenn må jekke seg noe ned og heller styre samtalen mot noe som opptar de utenlandske kollegene og forhandlingspartnerne.
– Vi må rett og slett dempe oss litt, sier hun.
Alle har mye å lære av hverandre
Warner-Søderholm mener nordmenn har mye å lære av sine nordiske kolleger:
- Av svenskene kan vi lære smalltalk, relasjonsbygging og kundefokus.
- Av danskene kan vi lære å ta raske beslutninger, ikke alltid være enige og ha handlekraftige ledere.
- Av finnene kan vi lære at det i internasjonale forhandlinger kan være en fordel med hierarktiske strukturer der lederen har autoritet og respekt.
Samtidig mener mener de nordiske kollegene kan lære mye av oss.
– Ærlighet, etikk og effektivitet. Vi kaller en spade en spade. Da kan du gjennomføre et møte på en halv time i stedet for to dager, sier Warner-Søderholm til Dagens Næringsliv.
- Provoserende
– Jeg kjenner meg igjen – ikke fra forskning, men fra egne erf#229er, sier professor Halvard Vike ved Sosialantropologisk Institutt på Universitetet i Oslo.
Nylig holdt han foredrag for svenske politikere og merket klart hvordan det er å være fra et rikt naboland.
– Bildet av oss er preget av at vi er på full fart oppover i en endeløs spiral mens store deler av Europa ligger nede. Det skal lite til for at vi blir oppfattet som eksepsjonelt selvgode, sier Vike til Dagens Næringsliv.
Kollega Thomas Hylland-Eriksen kjenner seg også igjen.
– Det er jo ikke helt fremmed for oss nordmenn at Norge er verdens beste land. Rikdommen vår kan oppleves som provoserende for andre. Vis heller større interesse for andres problemer, sier Hylland-Eriksen til DN.
Les hele saken i Dagens Næringsliv onsdag, og se 10 bud til nordmenn som skal gjøre forretninger i Norden og 10 bud til svensker, dansker og finner som skal gjøre forretninger i Norge.
Les også:
Professor vil ha lavere lønninger i Norge
På innsiden: Pengeplagen
(2011)
Leder DN: Sutrerne
(2011)
Slik er sjefen din
(2010)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.