Eiendomsmegler Torbjørn Ek i eiendomsmeglerforetaket ved samme navn holder kortene tett til brystet.
Et ytterst sparsomt prospekt skal lokke noen av landets bedrestilte boligkjøpere til å bla opp 120 millioner kroner for en strandeiendom på Bygdøy, Oslo. Minst.
- Jeg tror den kan gå over det også, sier Ek til DN.no i det vi får kontakt med ham i bilen.
Viser beliggenheten, ikke boligen
Kun fire bilder vises i eiendomsannonsen. Og ikke et eneste av bilde av boligen eller dens interiør. Det vi vet er at tomten er fem mål med strandlinje, sjøhus og utendørs svømmebasseng. Ek kaller det en mulighet som kun dukker opp hvert tiende til femtende år.
- Det er helt bevisst. Her betaler man for beliggenheten, der man kan se sjøen fra nærmest hvert rom i huset, skryter eiendomsmegleren.
Han lar seg ikke skremme av at en tilsvarende eiendom borti gaten har ligget ute i månedsvis uten napp. Eiendommen, som har vært Canadas ambassadebolig, og som selges via ambassadens husadvokat, ble for ikke lenge siden jekket ned 10 millioner kroner, til 110 millioner kroner. Uten videre hell. Dermed tangerer strandeiendommen i Schiøttsvei rekordforsøket. Der stopper også sammenligningen, mener Ek.
- Det blir som å sammenligne bestemoren og barnebarnet, så forskjellig er de. Dette er så til de grader mye bedre enn det andre som ligger der ute, sier han til DN.no.
Prisrekorden for eiendom i Norge er det fortsatt investor Arne Fredly som har, etter kjøpet av Kjell Inge Røkkes Aker-eide Munkebakken på Fornebu til drøye 200 millioner kroner i 2007.
Kjøpte villa-eiendom for 100 millioner
Flere enn man tror har pengene
Det er neppe mange som har "eiendom over 100 mill - Oslo" i sine autosøk i rubrikkmarkedet. Ek mener likevel at det er mange som har penger, men spørsmålet blir om de er villige til å flytte på seg. Ganske mange flere enn man tror, ifølge eiendomsmegleren. Men, når han får tenk seg om erkjenner også han at kjøpergruppen neppe er den største, bare "konsistente".
- Mange av de mest konsistente er kjøpere som sitter ute og som på et tidspunkt skal hjem igjen, og skal ha det ultimate, sier han.
Man vil neppe finne en bolig i den aller øverste prisklassen i en teknisk rapport. I dette segmentet er det helt andre faktorer som er mer fremtredende, som beliggenhet, tilgjengelighet og kunnskap om kjøpergruppen. Takstmannen i dette tilfellet er derfor Ek selv.
- Hvordan klarer du å verdsette en bolig til 120 millioner kroner?
- Det er en subjektiv oppfatning, som igjen bygger på lang erf#229. Men det er klart, det er veldig veldig vanskelig å treffe helt eksakt, sier eiendomsmegleren og påpeker at han har truffet bra svært ofte.
- Jeg kan helt stille og rolig si til enhver kjøper, værsågod, gå og let, dere finner ikke makan. Hvis dere vil ha det jeg byr frem her så tar du det, så eksklusivt er det , sier Ek.
Dyre boliger er ofte et ikkje ukjent verktøy for å få ned formuen, og dermed formuesskatten. Ettersom boliger takseres til ligningsverdi blir utfallet langt mer behagelig enn om pengene står på konto. Ikke minst når tallet er 120 millioner. Ek avviser imidlertid at det skal ha noen som helst betydning for kjøperne av slike eiendommer.
- Det betyr akkurat null, sier han.
Når dokumentavgiften til staten i tilfellet her utgjør minst tre millioner kroner (2,5 prosent) kan det også være penger å spare ved ikke å tinglyse eierskiftet, selv om det åpenbart innebærer andre ulemper. Praksisen har blant annet vært hyppig i bruk på eiendommen Munkebakken, en av landets dyreste boliger beliggende på Fornebu, Oslo og som har vært direkte eller indirekte eiet av Einar Nagell-Erichsen, Kjell Inge Røkke, Arne Fredly med flere.
- Det gjelder ikke mange tilfeller og som privatperson må du uansett tinglyse i henhold til lover og regler, så det er ikke aktuelt her, sier Ek.
Ifølge eiendomsmegleren er Bygdøy-boligen barndomshjemmet til den ene av ektefellene som nå selger. Opprinnelig bygget rundt foregående århundreskiftet og siden modernisert, har den vært i familiens eie i lang tid. Nå ønsker paret i femtiårene noe annet etter at avkommet har forlatt redet, opplyser eiendomsmegler Ek.
Det er ikke kjent hvor stort honorar eiendomsmegleren ventes motta ved et eventuelt salg. Med en eiendom i denne størrelsesorden er det likevel rimelig å anta at det vil være klekkelig.
Legger man til grunn en normalsats på to prosent og justerer noe for nettopp totalverdien, kan et honorar på 1-2 prosent gi megleren fra 1,2 til 2,4 millioner kroner, eller mer.
- Hvor raskt regner du med at dette går?
- Den kan selges i løpet av uken, og det kan gå et år. Det er interessenter, ja, men jeg tror på ingenting før jeg har to streker under svaret, og underskrevet kontrakt, sier Ek.
Les også:
Han pusset opp Oslo-villaen sin for 200 mill.
Selger luksusvilla for 62 millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.