Den kinesiske avisen Global Times skriver på lederplass at japanske politikere som besøker Yasukuni-tempelet bør settes på en svarteliste og nektes å besøke Kina.

Det kinesiske folk er lei av Kinas sterke fordømmelser av Japan, mener avisen, og foreslår at landet heller bør gjennomføre «passende eller litt overdrevne» tiltak mot Japan.

Dette har derfor skapt frykt for boikotter og indirekte økonomiske sanksjoner. Bilprodusenten Nissan har i en uttalelse sagt at den følger situasjonen. Kursen på de to kinesiske bilprodusentene Guangzhou Automobile Group og Dongfeng Motor Group, som har tett samarbeid med japanske selskaper, falt med henholdvis 5,2 og 4,4 prosent etter besøket, skriver Businessweek. Takuji Okubo, sjefsøkonom i Japan Macro Advisors, mener den siste eskaleringen i det allerede betente forholdet mellom landene vil skade forholdet ytterligere.

- Handelsforholdet, spesielt med Kina, vil lide. Den politiske usikkerheten vil skade Japans økonomiske vekst, sier han til avisen.

Ikke noe bråstopp
Foreløpig har det likevel ikke vært noen tydelige reaksjoner fra markedene på Abes besøk, forteller Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets.

- Vi har jo sett tidligere at det har vært knute på tråden mellom Kina og Japan, og at det har gått utover handelen med Kina. Det vil i så fall være dårlig nytt for Japans del. Men vi har ikke lagt til grunn i våre analyser at det skal bli en bråstopp. Situasjonen har vært anspent en stund, sier hun til DN.no.

Flere reaksjoner
Det er ikke bare Kina som har reagert på at Abe, som den første japanske statsministeren på syv år, besøkte tempelet til minne for japanere som har falt i krig siden 1800-tallet. Både Sør-Korea og USA har også kritisert handlingen. USAs ambassade i Tokyo uttrykte skuffelse over besøket som den mener forverrer forholdet mellom landene, skriver New York Times.

Japanske medier har advart Abe mot å gjennomføre et besøk til Yasukuni og spekulerer nå i om Abe mener han ikke har hatt noe å tape på det. Eiji Yoshida, jussprofessor ved Kansai University i Osaka, mener at statsministeren nå vil vise seg fra en mer nasjonalistisk side etter å ha arbeidet mye med å få Japans økonomi på bedringens vei det siste året.

- Han har ventet og ventet på et øyeblikk for å vise sin virkelige agenda, og det øyeblikket har kommet nå, sier Yoshida til avisen.

Les også:

Juleløft på Oslo Børs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.