Regjeringen ba før helgen om ekstra bevilgninger på 700 milliarder dollar for å kjøpe råtne lån fra skadeskutte banker, og slik bidra til å stabilisere det finansielle systemet.
Finansbransjen håpet at planen skulle være på plass iløpet av helgen, men amerikanske markeder står nå i helspenn i påvente av at Kongressen skal klare å diskutere seg frem til en endelig kriseplan.
Les ukens børskommentarer:
Tirsdag: Uroen slår USA over ende
Mandag: Blåmandag i USA
Sentralbanksjef Ben Bernanke og finansminister Henry Paulson presser på for å få planen på bordet så raskt som overhode mulig, og benyttet sin tale til Senatet tirsdag formiddag amerikansk tid til akkurat det.
- Den amerikanske økonomiens helse avhenger av handlekraft og en hurtig avgjørelse, appellerte de to tunge aktørene, ifølge CNN.Money.
Deler av talen ble lekket før de to steg opp på talerstolen: Bernanke-tale lekket
- Total kollaps
Bernanke gikk så langt som å si at han tror økonomien kan gå i kontraksjon, det vil si krympe, hvis markedene ikke blir bedre, melder TDN Finans.
- Det går mot total kollaps dersom ikke kriseplanen kommer raskt på plass, advarte sentralbanksjefen.
- Jeg tror at dersom ikke kredittmarkedene fungerer vil jobber gå tapt, arbeidsløsheten vil stige, flere hjem må selges, landets samlede produksjon vil gå ned - økonomien vil rett og slett ikke klare å komme seg, sa Bernanke til Senatet, ifølge Bloomberg.
Bernanke sa at han ville foretrukket at sentralbanken ikke måtte ha en aktiv rolle i å stable finanssystemet på bena igjen, men at det ikke finnes noe bedre alternativ i dagens marked.
Tok hardt i
Ifølge MarketWatch talte Bernanke med større innlevelse og sterkere ord enn han er kjent for å ta i bruk.
- Bernanke presser hardt på for å få igjennom Finansdepartementets plan. Dette var et ganske så hardt utspill, sa Matthew Moore, rente-strateg ved Bank of America, til Bloomberg.
Til tross for at både Bernanke og Paulson gjør sitt beste for å få farten opp, møtte de motbør under høringen i Senatet i dag.
Les også: Paulson: - Det er flaut
Ifølge MarketWatch ble de to grillet av skeptiske senatorer. Gjennomgangstonen er at et så vidtrekkende forslag krever mer diskusjon og vurdering før det vedtas.
Kan ikke la det skje uten vurdering
Senator Christopher Dodd sa til CNN.Money at han vil handle raskt, men at han samtidig vil være sikker på at det er de riktige avgjørelsene som blir tatt.
- Vi blir spurt om å skrive ut en sjekk på 700 milliarder dollar, overlevere den og så håpe på det beste. Det kan jeg ikke gjøre, sa demokraten til CNN.Money tirsdag.
Senator Mike Enzi, republikansk senator, sa til MarketWatch at planen vil koste 2.300 dollar per skattebetaler, noe som tilsvarer over 12.000 norske kroner.
- Denne komiteen ville ikke gjøre jobben sin hvis vi bare lot det skje, sa Enzi.
Ad-hoc-arbeid
Heller ikke republikaneren Richard Selby har latt seg overbevise av den to sider lange planen Kongressen fikk overlevert av Bush-administrasjonen før helgen.
- Uheldigvis fortsetter Finansdepartementet med sine ad-hoc-tiltak, men nå i mye større skala, sa Selby til CNN.Money.
Han mener forslaget fra departementet er for dårlig underbygget og for lite detaljert.
- Det bekymrer meg at vi ikke har fått noen troverdige forsikringer om at denne planen vil virke, sa senatoren.
Dodd sa at planen var oppsiktsvekkende overfladisk.
- Etter mitt syn vil den ikke gjøre noe for å redde en families hjem. Den vil heller ikke gjøre noe for å hindre en direktør fra å dumpe milliardverdier i giftige eiendeler på de amerikanske skattebetalerne, sa Dodd til MarketWatch.
Bernanke svarte
Bernanke lot seg ikke målbinde av senatorene, og sa at planens kritiker ser bort fra en viktig faktor - at den er utarbeidet for å unngå at bankene må selge unna verdier til "brannskadesalg-priser".
Han mener at dette gjør at tapene som påføres skattebetalerne dermed vil bli minimale.
- Mesteparten eller alt av verdiene vil bli gjenoppbygget over tid, mente Bernanke, forutsatt at auksjonene blir gjort på riktig måte.
Ikke klart denne uken
Ifølge MarketWatch skal tonen fra senatorene være at planen ikke vil bli ferdigbehandlet denne uken.
President George Bush var tidligere i dag "svært trygg" på at planen vil gå igjennom i Kongressen denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.