Fed-sjef Bernanke utelukker ikke ytterligere verdipapirkjøpsprogram.
Det fremgår av talen hans til Jackson Hole-symposiet fredag, ifølge Bloomberg News. Det melder TDN Finans.
Videre sier han at Federal Reserve vil øke den pengepolitiske føyeligheten som behøves for vekst.
Han anser stagneringen i sysselsettingen som en "dyp bekymring" og kaller det en tragedie, ifølge Marketwatch.com. Derfor er QE3 nødvendig, forklarer Ben Bernanke.
Han ga ingen hint om når Fed vil ta det neste skrittet, men gjorde det i dag klart at han er klar for å sette i gang når det trengs.
Bernanke sa også at de to første rundene av QE har vært effektive i å støtte veksten, og at det er bevist at fordelene ved QE utkonkurrerer kostnadene.
- Uvissheten tårner seg opp
Hele verden har ventet på Bernankes tale i ettermiddag. Hvert eneste år, i august, skifter verdens finansmarkeder fokus fra New York, London og Tokyo, til en fjelldal i Wyoming i USA: Jackson Hole.
Spesielt er øynene rettet mot sentralbanksjef Ben Bernankes tale, der markedene har håpet intenst på signaler om ny nødhjelp til verdens største økonomi. Og nå gir altså Bernanke klare signaler om at QE3 kan være på vei.
Bernanke kalte i dag den nåværende veksten "lunken" og sa at økonomien er "langt fra tilfredsstillende".
Investorene ønsker seg nye stimuleringstiltak for økonomien, men hadde ikke store forventninger om at Bernanke ville varsle dette.
- Bernanke holder døren åpen for flere tiltak, men som mange andre sentralbanksjefer ønsker han at regjeringene gjør sitt, sier Oliver Wallin, som er investeringsdirektør ved Octopus Investments. Det skriver NTB.
Han sier talen var som ventet.
- Men kanskje håpet markedene i det stille på litt mer fra ham denne gangen, sa Wallin, som sier de nå venter på et møte i sentralbankens komité for pengepolitikk neste uke.
- Uvissheten tårner seg opp, konkluderer han.
- Bortkastede ressurser
Bernanke gjorde det klart at arbeidsledigheten er en av hans største bekymringer.
- Stagnasjonen i arbeidsmarkedet er spesielt bekymringsverdig - ikke bare fordi den medfører enorm lidelse og kaster bort menneskelige ressurser, men også fordi vedvarende høy arbeidsledighet gir strukturelle skader på økonomien som vil vare i mange år, sa Bernanke.
Konservative politikere, spesielt republikanernes presidentkandidat Mitt Romney, har kritisert sentralbankens tiltak mot den økonomiske krisen, men Bernanke brukte mye av talen på å forsvare grepene han har gått i spissen for. Han hevdet oppkjøp av statspapirer og gjeld og andre tiltak har skapt mer vekst og flere arbeidsplasser, samtidig som man har unngått inflasjon.
Blodfattig vekst
Superrekylen i amerikansk økonomi har nemlig latt vente på seg. For på tross av at myndighetene har pøst et enormt antall dollarmilliarder inn i systemet, er veksten blodfattig:
* BNP-veksten i andre kvartal falt til 1,7 prosent, fra to prosent i første kvartal.
* Antall jobber er fortsatt 4,7 millioner lavere enn før resesjonen. Ledighetsraten er på 8,7 prosent.
* Stemningsindeksene faller markert.
* Etterspørselen faller.
Les også: Skjelver før Jackson Hole-møte
<b>Slik ble Jackson Hole verdens viktigste sted i august</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.