Det kommer frem etter Feds todagers rentemøte. Den amerikanske sentralbanken beholder ellers renten som ligger "rundt null", og er mer pessimistiske for fremtiden.
- I disse tider vil Federal reserve ta i bruk alle midler vi har til rådighet til å fremme økonomisk bedring og beholde prisstabilitet, skriver Fed i sin uttalelse.
Aksjemarkedet reagerer umiddelbart opp. Rentene på statsobligasjoner stuper.
Les mer: Fed-rally på Wall Street
Bernanke overrasket Mork
Det viktigste er Feds signaler om å tilføre markedet penger. Dette er klarere signaler enn markedet forventet, melder CNN International, og oppfattes positivt av amerikanske investorer.
Bernanke sier han skal kjøpe statsobligasjoner for 300 milliarder de neste seks månedene.
I tillegg skal han kjøpe opp 1,25 billioner dollar i råtne lån, det er en økning i rammen fra 500 milliarder, og langsiktig gjeld for 200 milliarder dollar, fra selskaper som Fannie Mae og Freddie Mac.
- Jeg er overrasket over at det kommer oppkjøp av statsobligasjoner nå, sier Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken til DN.no.
Men Mork understreker at han er positiv til oppkjøpet.
- Jeg mener det er velkomment. Det er et positivt tiltak, men det er også stor usikkerhet knyttet til det, sier Mork.
- Aldri prøvd ut
Oppkjøp av statsobligasjoner har vært gjenstand for debatt i akademiske miljøer i ti år, og både Mork og Ben Bernanke har deltatt i den debatten.
- Bernanke var positiv til dette tiltaket for syv år siden, men i det siste har han vært tilbakeholden. Fed har sett at Bank of England og den sveitsiske sentralbanken har gitt signaler om å gjøre dette, og velger altså nå å gjøre det selv, sier Mork.
Teorien sier at oppkjøpet skal frigjøre midler hos de som i dag sitter på obligasjonene, og at de deretter skal kjøpe opp annen aktiva, som for eksempel eiendom og aksjer.
- Det er ikke helt lett å se hvordan dette vil virke. Det er aldri prøvd ut før. Det er en risiko for ukontrollert inflasjon, sier Mork.
- Må trekke pengene ut igjen
Han forklarer at det skal store summer til for å gjøre en forskjell i eiendoms- og aksjemarkedene, og at man derfor må gjøre en slik politikk i "store steg".
- Når de øker pengemendgen så voldsomt stiller det krav om å redusere den betydelig igjen når man ser tegn til inflasjon, sier Mork.
Han kommer til å følge utviklingen i USA nøye fremover, og det tror han det er mange som kommer til å gjøre, både investorer og akademikere.
Tidfester ikke bedring
Fed skriver i sin uttalelse at den mener at alle tiltakene som settes i gang gradvis vil forbedre økonomiem.
Men den amerikanske sentralbankens uttalelse fra forrige møte om at de forventer en bedring i økonomien i løpet av året, er borte.
- Sentralbanken beskriver situasjonen som ganske dårlig, og sier de trenger å ta i bruk alle midler de har til rådighet, sier Mork.
Sentralbanken frykter fortsatt deflasjon.
Beslutningen var enstemmig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.