For bare noen få uker siden så det ut til at markedene regnet med at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) skulle kjøre nok en runde med såkalte kvantitative lettelser, den tredje i rekken.
Derav også navnet på den eventuelle markedshjelpen: QE3 (Quantative Easing 3).
Kvantitative lettelser er mest kjent som "å sette i gang seddelpressen", der staten pøser penger inn i finansmarkedene. I USA har de kvantitative lettelsene foregått i to omganger, QE2 pågår fortsatt og består av at Fed kjøper enorme mengder med statsobligasjoner for å bidra til å dra den amerikanske økonomien ut av krisen (se faktaboks til høyre på siden).
Med fallende dollar, stigende gullpriser og kriselave renter på amerikanske statsobligasjoner virket det som om markedene tok det som en selvfølge at Fed, som allerede har presset renten ned til nær 0 prosent, ikke ville ha noe annet valg enn å fortsette de massive statsobligasjonskjøpene for å gi nødhjelp til markedene.
Ingen hint om lettelser
Men etter onsdagens rentemøte i Fed ga sentralbanksjef Ben Bernanke ingen signaler om at ny nødhjelp var på vei, og dollaren reagerte med å stige litt og analytikerne reagerte med å begrave troen på at en ny lettelses-runde:
- Det var helt klart ingen hint om lettelser, sier sjeføkonom Jim O’Sullivan i MF Global til Financial Times.
Den manglende viljen til å pøse ut enda flere dollar i statsobligasjonskjøp kommer på tross av giftige kombinasjonen skuffende vekst og stigende inflasjon som USA nå opplever.
I tillegg sliter USA med et tregt arbeidsmarked, der arbeidsmarkedsrapporten i mai sto for en gigantisk skuffelse med bare 83.000 nye jobber mot snittet på 244.000 nye jobber de tre foregående månedene. Også andre nøkkeltall peker i retning av en svak vekstperiode.
Holder seg til planen
Likevel tror altså ikke analytikerne at Bernanke vil krype til korset og trykke mer dollar, blant annet fordi han på gårsdagens pressekonferanse omtalte de svake tallene som forbigående.
Etter gårsdagens rentemøte peker det dermed i retning av at Fed holder seg til å sluttføre QE2-pakken på 600 milliarder dollar i statsobligasjonskjøp i slutten av juni. Samtidig holdes renten mellom 0-0,25 prosent i en utvidet periode, i tillegg til at sentralbanken lover å fortsette å reinvestere avkastningen av redningspakkene i markedet.
- Før vi får mer finansielt stress i markedene ser vi det som usannsynlig at Fed går i gang med ytterligere kvantitative lettelser, QE3, fordi deflasjonsrisikoen har falt. Etter vårt syn var nettopp deflasjonsrisiko hovedgrunnen til at Fed startet QE2 i november, skriver sjeføkonom Johnny Bo Jakobsen i Nordea i en oppdatering.
Les også: - Bedringen i økonomien er svakere enn ventet
<b>Fed-topper vil innføre inflasjonsmål</b>
<b>USA håper på gjeldsløsning innen 1. juli</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.