I et brev til rådmann Gisle Dahn og ordfører Bjørn Ole Gleditsch i Sandefjord kommune gir investor Øystein Stray Spetalen nå kommunen det glatte lag for det han oppfatter som urettferdig saksbehandling.
Spetalen har en stund vært i krangel med entreprenør Carl Christian Fon, som er fastboende på eiendommen som ligger ved siden av Spetalens fritidseiendom i Sandefjord.
Investoren har flere ganger henvendt seg til Sandefjord kommune om naboen, og mener Fon ulovlig har oppført en kaifront og flytebrygge, i tillegg til å drive ulovlig marinavirksomhet.
- Undertegnede reagerer på kommunenes behandling av denne og andre byggesaker i strandsonen, og ønsker derfor å gjøre kommunens øverste politiske- og administrative ledelse oppmerksom på kommunens opptreden i slike saker, skriver Spetalen til kommunen.
Krever redegjørelse
Spetalen, som opprinnelig kommer fra Breidablikk i Sandefjord, tilbringer store deler av sommeren på fritidseiendommen sammen med familien. Da han kjøpte eiendommen i 1997 for 16 millioner kroner, var det Sandefjords dyreste hytte.
Ifjor høst klaget Spetalen til kommunen på Fons tiltak i strandsonen, og påpekte at dette ikke var i samsvar med byggetillatelsen. Ifølge Spetalen aksepterte kommunen Fons forkl#229, der han avviste Spetalens opplysninger.
- Kommunen anså derfor saken som ferdig uten at kommunen hadde foretatt egne undersøkelser eller en selvstendig vurdering av saken, skriver Spetalen.
Fylkesmannen ble deretter koblet inn i saken, og kommunen foretok en kontrollmåling som viste at Fons brygge var 14,5 meter lenger enn tillatt.
Bygnings- og arealplanseksjonen i kommunen ga entreprenøren frist til 1. februar med å redusere lengden eller sende inn søknad om forlenget brygge.
- Jeg er ikke kjent med at kommunen har rett til å gi slikt forhåndssamtykke i byggesaker, sier Spetalen, som krever at rådmannen gir en redegjørelse for behandlingen av saken.
- Kan bli holdt erstatningsansvarlige
- Undertegnede er kjent med at Sandefjord kommune også i andre saker i stor grad utøver usaklig forskjellsbehandling, særlig når de gjelder byggesaker i strandsonen, skriver Spetalen.
- Dere kan bli holdt erstatnings-ansvarlig for kommunens feil
Derfor ber Spetalen rådmannen holde administrasjonen i ørene, slik at Spetalens egen bryggekrangel og øvrige saker blir forsvarlig behandlet, og at saker som skal behandles av politikerne blir tatt opp på politisk plan.
- Dere kan bli holdt erstatningsansvarlig for kommunens feil, påpeker Spetalen overfor rådmannen og ordføreren.
Dette er ikke første gang Spetalen er i konflikt med kommunen.
Spetalen anla sandstrand på eiendommen sin 1999. År med konflikter resulterte i at sanden ble liggende.
- For det første er det ikke slik at ordførereren holder administrasjonen i ørene, ordfører Bjørn Ole Gleditsch i Sandefjord kommune til DN.no.
Han påpeker at det er rådmannens ansvar å følge opp administrasjonen.
- Men hvis Spetalen og andre er misfornøyde med saksbehandlingen, regner jeg med at planutvalget vårt eventuelt følger opp og stiller spørsmål rundt dette. Hvis ikke det er nok, har vi også et kontrollutvalg som kan vurdere om ting blir gjort forskriftsmessig. Jeg vet også at rådmannen kommer med en oppfølging på Spetalens henvendelse, sier Gleditsch.
Stoler ikke på at regler blir fulgt
Spetalen ergrer seg også over at kommunen har en lite konsekvent vurdering av hvilke dokumenter som kan unntas offfentlighet. Korrespondansen med Spetalen har blitt lagt ut i postlistene, men flere brev i korrespondansen med naboen Fon har ikke blitt gjort tilgjengelige, eller først blitt tilgjengelige etter klage fra Spetalen.
- Slik kommunen har opptrådt i saken er det ikke grunn til å stole på alle regler er fulgt, og det er derfor urovekkende at kommunen velger å unnta dokumentene fra postlistene, avslutter Spetalen.
- Det skal være likhet for loven selvsagt, og vi skal følge de reglene som gjelder. Så hvis ikke det er gjort, regner jeg med at det blir en innskjerping i rutinene, og at dette følges opp ved at de nødvendige spørsmålene blir stilt. Men dette er også rådmannens ansvar, sier Gleditsch.
Les flere saker på DN.no:
Storsalg av luksusleiligheter
- Boligprisene kan falle 20 %
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.