- Ekstrakostnader påført oss av visaproblemer er flere millioner dollar i året i Angola. Angola er det verste landet i Afrika i denne forbindelse. Vi har også problemer i Nigeria, sier Kristian Siem. Siem er styreleder i oljeserviceselskapet Subsea 7, som lenge har hatt store kontrakter i Afrika.
Tirsdag varslet Aker Solutions at det har fått tidenes kontrakt i Angola på 14 milliarder kroner. Flere advarer mot den ekstreme korrupsjonen i landet, som av Transparency International vurderes som et av de 25 mest korrupte landene i verden.
Nekter
– Subsea 7 har som policy å ikke delta i noen form for korrupsjon, ei heller noen få dollar for å få visum for våre ansatte i Angola. Det betyr at vi har kostbare forsinkelser, som følge av at vi må vente lenge på å få visum. I Afrika beløper ekstrakostnadene relatert kun til visum seg til flere millioner dollar i året, sier Siem.
Angola er også kjent for å ha et tungrodd byråkrati med et vanskelig tilgjengelig regelverk, som åpner for tolkning og favorisering.
Ingen bedring
Han vil ikke gi noe råd til Aker Solutions, som dels er konkurrent og leverandør.
– De kjenner Angola og bør ha alle forutsetninger for å vite hva de bør gjøre og ikke gjøre, sier Siem.
I 2011 var Siem på reise med en norsk næringslivsdelegasjon ledet av daværende næringsminister Trond Giske, og påpekte da problemet tydelig. Samtaler på diplomatnivå mellom norsk og angolansk utenrikstjeneste har ikke bedret situasjonen nevneverdig på to og et halvt år, ifølge Siem.
Stålkontroll
Gasosas er navnet angolanerne bruker på bestikkelsene som i det daglige kreves av alt fra leger, rettsvesen, skole, offentlige kontorer som vil spe på lave lønninger.
På den andre siden av skalaen sitter president José Eduardo dos Santos, som har hatt makten i 35 år.
Til DN onsdag sa samfunnnsøkonom og forsker Tina Søreide at presidenten har stålkontroll over landet. Hun mente dos Santos har sørget for å gjøre korrupsjon lovlig i Angola, og at han tar en liten prosent av store kontrakter som inngås i landet.
Angolas rikeste
Opposisjonen anlår at dos Santos har en formue på 20 milliarder dollar, mens datteren Isabel skal være Afrikas rikeste kvinne med en formue på tre milliarder dollar. Ifølge en rapport fra Transparency International og Chr. Michelsens institutt er presidentens eldste datter, flere nøkkelministre og medlemmer av MPLA, presidentens parti, blant de 12 rikeste i Angola.
– Jeg går ut ifra at dos Santos har evnen til å gjøre noe med korrupsjonen i landet dersom han ønsker det, sier Siem.
Han tror at de statlige oljeselskapene i Angola har oppfattet at Subsea 7 ikke vil delta i korrupsjon.
– Jeg er ikke i Angola til daglig, men jeg er ikke kjent med at vi får henvendelser om betaling, sier Siem.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.