Mandag ble ukens største nyhet sluppet: Hydros gigantsammenslåing med Orklas Sapa.

Les: Hydro og Orkla skaper aluminiumsgigant

Orkla ble gårsdagens klare børsvinner av de to, men skal man tro analytikerne i Nomura Equity Research er det Hydro som har gjort den beste avtalen.

- Hydro ser ut til å ha betalt 900 millioner kroner for en normalisert inntjening til en verdi på 2,9 milliarder kroner, skriver Nomura i en oppdatering tirsdag, ifølge TDN Finans.

Orkla bidrar nemlig med en større andel av det kombinerte resultatet før skatt og nedskrivninger (ebitda) i det nye selskapet, enn Hydro gjør. Det er altså ikke Hydro i nærheten av å betale full pris for.

Ikke spesielt attraktivt
Nomura mener i tillegg at anslaget virker ganske konservativt, spesielt med tanke på at det er sannsynlig at selskapet børsnoteres om tre år.

- Imidlertid advarer vi mot at utsiktene for ekstruderte produkter ikke ser spesielt attraktive ut relativt til 2011-nivået, skriver Nomura.

Både Swedbank First Securities, Pareto Securities og Carnegie er alle positive til gårsdagens gigantfusjon.

Carnegie mener blant annet at sammenslåingen bør være verdiskapende gjennom synergier og det faktum at de to største globale selskapene blir ett i en fragmentert bransje.

Rett og slett en god løsning
Pareto Securities priser det nye, sammenslåtte selskapet til 13 milliarder kroner, i tillegg til årlige synergier på én milliard over tid, ifølge Dagens Næringsliv.

- Dette er rett og slett en god løsning for begge parter, sier analytiker Eirik Vegem Dahle i Pareto til DN.

DNB-analytiker Haakon Aschehoug peker på at det er betydelig overkapasitet i det europeiske markedet for aluminiumsprofiler.

- Det er intens konkurranse, skriver han i en oppdatering.

Han anslår at "Nye Sapa" kommer til å ha en markedsandel på 27 prosent, og at selskapet kommer til å ta en ledende rolle i reduksjonen av overkapasitet i markedet.

Hydro-aksjen stiger 1,8 prosent, mens Orkla-aksjen stiger 0,9 prosent tirsdag.

Les også: Hagens store salgsfinte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.