I går, mandag, kom den siste boligprisstatiskken fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff). Den viste nok et fall i prisen på omsatte bruktboliger, ned 0,9 prosent i desember fra måneden før.
Etter en sterk start på 2013, har boligprisene falt fem prosent siden toppen i april, og snittprisene i desember endte 0,6 prosent lavere enn snittprisene var i desember 2012.
Men mange boligselgere nekter å akseptere at prisene skal videre ned i det nye året, slik både SSB og flere av Norges største banker spår i sine prognoser.
- Vi tror ikke på den greien der. Vi tror det er psykologi, og at det vil snu til våren, sier Kai Låtun.
Etter å ha kjøpt ny bolig prøvde Låtun i høst å selge den han eier fra før, en enebolig i Asker med prisantydning på 5,4 millioner kroner.
- Det var helt dødt. Selv de som satte ned prisene kraftig fikk jo ikke solgt, sier han.
Ser lyspunkt
Før jul trakk han derfor boligen fra markedet. Planen er å vente til stemningen har snudd igjen. Låtun mener han allerede ser tegn til at det løsner.
- I går ble et av husene i nærheten solgt 150.000 kroner over prisantydning, og det før det hadde vært en eneste visning.
56-åringen klarer ikke å se noen fundamentale grunner til at boligmarkedet skal falle videre.
- Det er ingenting annet enn diverse eksperter som sier at prisene skal ned, sier han og ramser opp faktorene han mener vil bidra til at markedet snur.
- Folk tjener like mye penger som før. Folk trenger like mye bolig som før.Siv Jensen har utfordret Finanstilsynet på at de bør tillate litt lemping på egenkapitalkravet. Rentenivået er lavt og forblir lavt, samme gjelder arbeidsledigheten. Og arveavgiften er tatt bort, noe som gir folk mer penger mellom hendene.
Betaler 20.000 kr/mnd mens han venter
Han mener den kanskje viktigste grunnen til at prisene ikke kan falle stort mer, er at folk egentlig har råd til prisnivået vi hadde før nedturen begynte.
- Det er bokostnaden - hva folk må betale i forhold til inntekten sin - som er avgjørende, ikke prisen på boligen. Da jeg kjøpte min første bolig i 1985 gikk halvparten av en gjennomsnittsinntekt til å betjene lånet. For at vi skal tilbake dit, må renten i Norge doble seg, og dit er det langt nå, påpeker han.
Med to boliger på hånden, har han 20.000 kroner i ekstrautgifter hver måned for å betjene mellomfinansieringen.
- Jeg er heldig som har råd til det. Hvis jeg kan få 200.000 kroner mer ved å vente litt, tilsvarer det å vente i ti måneder.
- Og hvis det faller i januar også?
- Da sitter jeg litt til.
- Og så faller det videre utover året, slik mange spår?
- Den sjansen tar jeg, sier han, og legger til.
- Men det blir spennende å se hva som skjer i januar.
Korrigering:I den versjon av denne artikkelen som stod på trykk i Dagens Næringslivs papirutgave tirsdag, het det at "...det ikke er snakk om å selge under prisantydning på 5,4 millioner kroner". Dette medfører ikke riktighet. Låtun presiserer at han ennå ikke bestemt seg for hvilken pris han vil legge boligen ut for når han går ut i markedet igjen, og følger nå med på markedet for å beslutte når han legger boligen ut igjen og til hvilken pris.
Frykter x-faktor i januarsalget
Usolgte boliger fra ifjor er den ukjente faktoren i boligmarkedet, ifølge leder av Norges Eiendomsmeglerforbund Tormod Boldvik. Han mener det gir boligkjøpere rom for å forhandle om pris.
Usolgte boliger fra ifjor høst vil styre prisutviklingen i januar, tror Boldvik.
– Restvarelageret er X-faktoren. Det blir spennende å se hvordan markedet tar imot det, sier Boldvik, og viser til at det forsvant en del boliger fra markedet i desember som ikke ble solgt, men som skal ut igjen nå på nyåret.
– Observasjonen er at det er flere boliger enn normalt som ikke ble solgt før jul. Det gjør nok at vi er litt mer spente på januar i år enn det vi har vært tidligere år. Dette restvarelageret kan nok trekke tallene litt ned. Så jeg tror vi kan få en litt svakere januar enn tidligere, sier Boldvik.
Ifjor steg prisene med 3,8 prosent i januar.
– Vi kan leve godt med litt svakere tall, men det ville overraske meg veldig om januar ikke går ut i pluss, sier han.
Rom for pruting
Han tror det kan være rom for pruting på en del boliger.
– Det ligger igjen boliger som gir større grad av mulighet for forhandling, eventuelt at de er repriset allerede, sier Boldvik.
Ifølge tall Finn.no har utarbeidet for Dine Penger var det annonsert nær dobbelt så mange visninger den første visningssøndagen i år i forhold til ifjor.
Flere meglere Dagens Næringsliv har vært i kontakt melder om godt besøk på visningene som ble avholdt i helgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.