Kontanthåndtering koster samfunnet det dobbelte av elektronisk betaling, ifølge Finans Norge som nå foreslår å gjøre Norge til verdens første kontantfrie samfunn.
- Uten kontanter vil også problemene med ran, økonomisk kriminalitet og svarte penger bli kraftig redusert, argumenterer direktør for prosessområde bank Jan Digranes i Finans Norge.
Les: Slik kan kontantene forsvinne
Til DN utdyper han dette er «fullt mulig» å gjennomføre, selv om en eventuell omlegging til kontantfri betalingsordning også vil by på utfordringer.
- Vi bruker nettbank, i butikk bruker vi kort, i bomringer tikker betalingen inn via betalingsbrikken vår og stadig mer av betalingen av kollektivtransporten i Oslo skjer via mobil. Vi har løsningene på plass, sier han.
Ikke over natten
Å forvandle Norge til verdens første kontantfrie samfunn, er ikke gjort på et blunk, mener Norges Bank.
- Uttaket og etterspørselen av kontanter har vært stabil de siste årene. Som andel av betalingsmidler går kontanter ned, men det totale volumet av kontanter i omløp har vært stabilt. Med denne utviklingen vil kontanter neppe være borte på lang tid. Det er nok ikke gjort over natten å endre betalingssystemene, sier kommunikasjonsrådgiver Therese Riiser Wålen i Norges Bank.
Hun peker på at sentralbanken vil bidra til et effektivt betalingssystem.
- Ulike løsninger har ulike egenskaper, og både kostnad og nytte må med i vurderingen av hva som er effektivt. Vi mener at andre løsninger som skal erstatte kontanter bør ha egenskaper som dekker de behovene som kontanter gjør. I dag er kontanter det eneste betalingsmiddelet du kan kreve å få betale med.
Vil sidestille løsninger
Ifølge norsk regelverk er kontanter det eneste betalingsmiddelet du faktisk kan kreve å få betale varer og tjenester med. Finans Norge har sammen med Finansforbundet, Virke og IKT Norge spilt inn forslag til myndighetene om lovmessig å sidestille elektronisk betalingsmiddel med kontanter, opplyser Digranes.
- Myndighetene har pekt på at de av beredskapsmessige hensyn ikke kan sidestille disse enda.
Direktøren legger til at de foreløpig ikke har mottatt indikasjoner på når dette kan bli aktuelt.
I tillegg til lovmessige utfordringer, vil elektroniske betalingssystemer være mer sårbare for ytre faktorer rent sikkerhetsmessig - enn sedlene i lommeboken. Det er heller ikke alle mennesker som er komfortable med elektroniske systemer - eller som har mobiltelefon.
- Vi er på ingen måte i mål, men på god vei: Vi er kommet dit at vi i svært få tilfeller nå trenger kontanter. Det jobbes mye for å gjøre de elektroniske systemenes bedre, sikrere og mer stabile. Det er høyt prioritert i vårt arbeid, sier Digranes.
Monopol
Konserdirektør Peter Wesenberg i Nokas mener finansbransjen tenker ut fra egen situasjon når de foreslår å gjøre Norge til et kontantfritt samfunn.
- For bankene representerer kontanter en kostnad, mens andre betalingsmidler representerer en inntekt. Kostnaden er ulik for ulike ledd i kjeden. Kontanter er gratis for forbrukeren. Derimot betaler du for å ha konto og for å bruke bankkort. Butikker betaler for kortterminaler og på andre måter. Når bankene sier at kontanthåndtering er dyrt er det ikke nødvendigvis sett fra butikkenes ståsted.
Wesenberg mener det er grunn til å sette spørsmålstegn ved at forslaget kommer fra finansnæringen selv. Han tror ikke forslaget er reelt.
- Dersom det skulle gå igjennom ville finansinstitusjoner kunne få monopol på betalingsløsninger. Forbrukerne bør være kritiske og spørrende når bankene forslår noe som kan gi dem monopol, sier han.
Tall fra Nokas viser at 25 prosent av omsetningen i enkelte dagligvareforretninger kommer fra kontantbetalinger. Dette kan utgjør 40 prosent av antallet kjøp.
- Det viser at folk betaler mindre beløp med kontanter.
Er målet å redusere svart arbeid, har Wesenberg et enkelt råd:
- Da ber du rett og slett om en kvittering, så unngår du det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.