Et slag raser om hvor mye starthjelp det tredje mobilnettet i Norge skal få. Post- og Teletilsynet har forslått at utfordreren Mobile Norway skal måtte redusere sine priser til 50 prosent over Netcom og Telenor i løpet av to år.

Les mer: Teleslag i milliardklassen

Det er snakk om enorme beløp. Netcom har tidligere nytt svært godt av å ha høye termineringspriser, og bare siden 2001 har høyere priser enn Telenor gitt dem en ekstrainntekt på hele 2,8 milliarder. Det viser tall Dagensit.no har fått Telenor til å samle inn.

Ifølge Netcom har de totalt investert åtte milliarder kroner i sine nett, så konkurenten har med andre ord betalt for mye av Netcoms nett.

- Ja, det er et altfor høyt beløp, og det er brukerne som må betale. Termineringsprisene har vært altfor høye og det samme har forskjellene mellom selskapene vært, sier Willy Jensen, direktør i Post- og Teletilsynet (PT).

Nå er det imidlertid slutt på Netcoms sugerør inn i Telenors pengebinge. Nå er det Mobile Norway som skal høste fra Netcom og Telenor for å få starthjelp til sitt mobilnett.

- Ikke kundene som betaler
At det er kundene som betaler regningen for deres nett vil imidlertid Network Norway akseptere. Sammen med Tele2 eier de Mobile Norway.

- Forbrukerne tjener på dette, både på kort og lang sikt. Hvem er det som har de aggressive tilbudene? Det er våre partnere Tele2 og vårt selskap Onecall. Vi må ut og ta kunder og er aggressive både på priser og nye produkter, og det er operatørene som betaler disse avgiftene til hverandre, sier Ingvild Myhre, administrerende direktør i Network Norway til Dagensit.no

Sjekk prisene selv på Telepriser.no.

- Vi betale for hele nettet
Netcom har nå mistet sin terminerings-fordel overfor Telenor, og det klaget de høylytt på, inntil nylig. Nå må de selv bidra til å bygge opp en tredje konkurrent, nettet Tele2 og Network Norway skal spleise på. Netcom mener det nye nettet får for store fordeler, fordi nettet deres vil trolig bare bygges ut der det bor mye folk. .

- Vi har også nytt godt av denne typen regulering, men det var nødvendig for at noen skulle bygge et landsdekkende mobilnett. Her fullfinansieres et nytt nett i tjukkeste bykjernen der det allerede er godt utbygd. Fordelen deres årlig vil være like stor som beløpet de må investere for å dekke konsesjonsbehovet, sier Ingrid Kristensen, kommunikasjonskonsulent i Netcom.

Dette er bare sprøyt, mener Network Norway.

- Vi planlegger å investere flere milliarder i nettet. Hva vi er pålagt i konsesjonen er uvesentlig, for vi sikter mot et mye større nett, sier hun.

Ifølge Telenors beregninger vil eierne av det nye nettet motta 768 millioner kroner i termineringsoverskudd de to første årene hvis termineringsprisene reduseres slik som foreslått. Hvis Myhre får viljen sin og termineringsprisen ikke blir redusert, vild et trolig være snakk om godt over en milliard med denne beregningsmåten. Tallene inkluderer ikke Ventelo, som muligens vil bli en del av Network Norway. I så fall vil fordelen bli enda større, men Telenors beregninger for Ventelo er unndratt offentlighet.

Les mer om fusjonsstriden: Ventelo-mobil til Network Norway og Telefusjon gravlagt

- Møter seg selv i døra
- Netcom argumenterer rett imot det de selv har sagt tidligere, påpeker Myhre.

Hun har et poeng, for i nesten 16 år har Netcom nytt godt av høyere termineringspriser enn Telenor. Og da PT mot slutten av 2006 varslet at det var slutt på denne fordelen reagerte informasjonsdirektør Guri Wormedahl slik:

- Hvis Telenor, som sitter med den største markedsandelen, skal få konkurranse av betydning, da må vi ha visse muskler. Ellers blir resten små mygg som sloss om litt myggmat. Dette er ikke veien å gå, mente Wormdahl.

Les mer: - Dramatisk og skremmende

Nøyaktig samme argumentasjon brukes nå av Network Norway og Tele2.

Om rundt to uker kommer altså PTs vedtak, som igjen kan klages inn for Samferdselsdepartementet. Det virker svært sannsynlig at minst en av partene uansett vil klage til departementet - kanskje alle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.