Påtroppende konsernsjef Helge Lund i den britiske gasskjempen BG Group sier fra seg aksjene han skulle bli tildelt utenfor selskapets nåværende aksjeprogram, ifølge en melding mandag.

Aksjonærpress

Dermed er det ikke lenger behov for en ekstraordinær generalforsamling for aksjonærenes godkjennelse av lønnspakken, som i utgangspunktet kunne innbringe nordmannen omlag 900 millioner kroner over fem år.

"Etter omfattende dialog med aksjonærene, ønsker BG-styret og Helge Lund å respondere overfor konsernets aksjonærbekymringer", heter det.

Får mindre

Justeringene gjør at hele aksjetildelingen kommer inn under eksisterende aksjeprogram for ledende ansatte i konsernet. Som kompensasjon for dette vil Lund bli tildelt resultatbaserte aksjer under programmet pålydende 10,6 millioner pund, omlag 116 millioner kroner.

"Denne reviderte pakken reduserer den forventede verdien på Lunds initielle aksjetildeling fra omkring 10,6 millioner pund, til omlag 4,7 millioner pund", heter det.

Dermed sier den tidligere Statoil-toppen fra seg differansen på 5,3 millioner pund, tilsvarende omkring 60 millioner kroner.

Helge Lunds opprinnelige lønnspakke i BG Group.
Helge Lunds opprinnelige lønnspakke i BG Group.

Fjerner tvil

BG-styret roser Lunds "aktive og konstruktive rolle" i justeringen av lønnspakken.

"Lund har indikert at han fortsatt ønsker å sitte på samtlige aksjer han blir tildelt (netto etter skatt) sålenge han er ansatt i selskapet", skriver styret.

Som følge av at avtalen nå er i tråd med eksisterende aksjeprogram, og dermed ikke lenger betinget ytteligere aksept fra aksjonærene, fjerner også Lund enhver tvil om at han vil bli BGs neste toppsjef.

"Lund har frasagt seg sin rett til ikke å slutte seg til selskapet", heter det.

Skapte opprør

Den tidligere Schlumberger-sjefen og nåværende styreleder Andrew Gould i BG Group måtte grave dypt i lommeboken da han skulle friste Lund til Storbritannia etter ti år som sjef for den statlige norske oljegiganten.

Andrew Gould, styreleder i BG Group. Foto:
Andrew Gould, styreleder i BG Group. Foto: (Foto: AP)

En grunnlønn på 15,7 millioner kroner, en bonusavtale på over 30 millioner kroner, kompensasjon for bortfall av Statoil-bonusaksjer på nær det samme og en aksjepakke på over 125 millioner kroner, satt imidlertid avtalen på førstesidene til Financial Times og skapte oppstandelse selv i Storbritannia.

At aksjetildelingen lå utenfor aksjeprogrammet for ledende ansatte, vedtatt av generalforsamlingen så nylig som i vår, gjorde saken ekstra pikant.

- Uheldig og unødvendig

Når så også selskapets underprestasjoner den senere tid har slitt på aksjonærfellesskapet, lå derfor alt til rette for en durabelig batalje på den ektraordinære generalforsamlingen som var planlagt til den 15. desember.

Før helgen flagget det norske KLP-fondet, som eier 0,02 prosent i BG Group, sin motstand mot forslaget.  Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP, mener støyen rundt selskapet og Helge Lund enkelt kunne vært unngått.

KRITIKER. Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP.
KRITIKER. Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP.

- Bare seks måneder etter at selskapet har vedtatt nye retnings­linjer for lederlønninger, blir aksjonærene bedt om å godkjenne en pakke som går utenfor disse. Det synes uheldig og unødvendig. I tillegg er det ikke tilstrekkelig åpenhet om hva som utløser prestasjonsutbetaling, hverken kriterier eller mål. Det er også negativt at styret truer med at Lund kan trekke seg dersom aksjonærene ikke godtar hele forslaget, sa Bergan til DN torsdag.

Knyttes til resultater

Selv med bortfall av aksjer for nærmere 60 millioner kroner, er verdien av Lunds lønns-og bonuspakke gigantisk i internasjonal målestokk. Legger man den opprinnelige pakken til grunn har den fortsatt en verdi på over 800 millioner kroner over fem år.

"Endringene betyr at 62 prosent av Lunds lønnspakke det første året, basert på forventet verdi, nå vil være gjenstand for målbare resultatkriterier", skriver BG-styret.

Lunds resultatbaserte aksjetildelinger under BGs aksjeprogram for ledende ansatte måles over en periode på tre år, og må beholdes i en periode på to år fra tildelingstidspunktet, fremgår det.

BG Group er største leverandør av flytende naturgass (LNG) til Kina, og en av de største i USA. Selskapet leverer LNG til 26 av 27 land som importerer naturgass.

BG Group er ned 3,6 prosent til 867,70 pund på London-børsen like etter åpning mandag. Det verdsetter gasskjempen til nær 330 milliarder kroner. Statoils markedsverdi er på 411 milliarder kroner.

Sålangt i år har reisen vært brutal for BG-aksjonærene som har sett 30 prosent av verdiene fordufte i perioden. Statoil er i samme periode ned 12,31 prosent, etter at den siste ukens oljeprisfall har barbert all tidligere oppgang og verdiene er ned med nær 16 prosent.

Bakgrunn:
Lunds lønnspakke kan bli kuttet på nytt
Tause om topplønn
Britisk næringsminister vil stoppe Lunds lønnspakke
Vil beholde aksjene så lenge han er sjef
Endrer på Helge Lunds lønnspakke
Svakere for Helge Lunds nye arbeidsgiver
Lund blir toppsjef i britiske BG
Helge Lunds lønn skaper opprør i Storbritannia

Les også:
Oljeprisene stuper videre
Asia i dag: Nordkoreanske hackere bak Sony-angrep (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.