Man trenger også lerret. Du får et helt greit 100 tommers lerret til 1.000-1.500 kroner. Er du feinschmecker kan du gå for et DreamScreen-lerret til 5.000 kroner.
Man trenger også lerret. Du får et helt greit 100 tommers lerret til 1.000-1.500 kroner. Er du feinschmecker kan du gå for et DreamScreen-lerret til 5.000 kroner.
Et spennende alternativ til lerret er Evo maling fra Norman Design i Sverige. Denne ser svart ut når du maler den på veggen, men reflekterer effektivt lyset fra projektoren. Det gir høyere kontrast og bedre anvendelighet i dagslys. 1.300 kroner rekker til 100 tommer.
Et spennende alternativ til lerret er Evo maling fra Norman Design i Sverige. Denne ser svart ut når du maler den på veggen, men reflekterer effektivt lyset fra projektoren. Det gir høyere kontrast og bedre anvendelighet i dagslys. 1.300 kroner rekker til 100 tommer. (Foto: Geir Nordby)
Her er et av bildene vi har brukt å justere kontrast og lysstyrke av hver projektor. Her får man også en indikasjon på hvordan det står til med fargegjengivelsen.
Her er et av bildene vi har brukt å justere kontrast og lysstyrke av hver projektor. Her får man også en indikasjon på hvordan det står til med fargegjengivelsen.
Visst er det stas å gå på kino. Det er noe eget med det gigantiske bildet, som gjør at man lever seg ekstra inn i filmen. Men med seg på kjøpet får man den lange reklamepausen, irriterende knitring i godteposer, hosting og harking samt småskravling fra salen. Sånt kan man fint klare seg uten.

Det er her hjemmekinoen kommer inn. For å kopiere kinofølelsen hjemme trenger man et STORT bilde. Det vil si et bilde som fyller synsfeltet. Avhengig av sitteavstanden snakker vi fort om 100 tommer eller mer på diagonalen, og da koster en TV «skjorta». Kan vi friste med en Samsung 78JS9505 til 110.000 kroner? Da er en god projektor et mer økonomisk valg, som i et mørkt rom uproblematisk kan blåse opp et bilde på 100-120 tommer. Du kan få det så stort du vil, bare plassen i stua setter grensene.

Projektorene 

Vi tar her for oss fire projektorer til 7-10.000 kroner. Projektorene fra BenQ, Acer og NEC er av DLP-typen, hvor rundt to millioner speil skrur hver sin piksel av og på ut ifra hvilken farge den skal gjengi til enhver tid. En sofistikert, lynrask og vedlikeholdsfri teknologi, hvor den eneste ulempen er en «regnbueeffekt» hvor alle fargene brytes opp når du beveger synet over kontrastfylte områder på skjermen. Et fenomen ikke alle mennesker er like følsomme for, men som for noen kan bli slitsomt å se på over tid.

Projektoren fra Epson er derimot av typen LCD. Her projiseres hver farge gjennom hver sin fargebrikke, og man unngår regnbueeffekten. Ulempen er at LCD krever et støvfilter som må renses eller skiftes fra tid til annen.

 

Acer V7500

Godt nok

V7500 gir skarpe og gode bilder. Men den er ikke feilfri.

Projektoren fra Acer gir et skarpt bilde, med lite støy. Det er bra trøkk i bildet, hvor stjernehimmelen står bra frem fra en mørk nattehimmel. Det projektoren mangler er rødtoner, som gjør at det nyanser av både blått og lilla på himmelhvelvingen bare blir blå. Videre ser sandsten litt for grønn ut.

Totalt sett er bildekvaliteten klart akseptabel. Men vifta bråker litt for mye, og vi ønsker direkteknapper på fjernkontrollen for grunnleggende innstillinger som kontrast, lysstyrke og skarphet.

Pluss i boka for mulighet for trådløs visning av video, selv om dette er ekstrautstyr.

 

NEC V302H

Kjølige bilder

Ellers skarpe bilder mangler smell, og fargebalansen kunne vært bedre.

Som alle projektorene i denne testen er bildene fra NEC V302H skarpe, og det er lite støy å se. I så måte er nivået i prisklassen hevet i forhold til tidligere år. Der hvor projektoren sliter, er med nivået i rødt. Det er ikke nok, som gjør at ørkensand får for mye grønnskjær og for lite rødlig varme. Det går igjen i ansikter, og rødt og oransje sollys brenner ut i gult og hvitt.

Svartnivået blir litt blast, noe som delvis kompenseres for av høyere lysstyrke, men ikke helt.

Projektoren er totalt sett godkjent. En svak 4-er.

 

 

Epson EH-TW5350

Glitrende farger

Ingen i testen har bedre fargegjengivelse enn Epson.

Projektoren fra Epson har meget gode farger rett ut av esken, med videre mulighet for å perfeksjonere hver farge i tre dimensjoner i oppsettet. Med andre ord, lykke til med å klare bedre farger i denne prisklassen. De oransje tonene fra solskinnet kommer frem, det samme gjør den friske rødfargen i hudtoner, i tillegg til at ørkensand ser så lysebrun og varm ut som den skal. Ingen overgår Epson i dette henseendet. Bevegelsesinterpolering gir jevnere panoreringer, hva mer kan man ønske?

Svaret er svartere svart. Det blir litt blast, som gjør at mørke scener blir litt flate. 90 prosent av tiden er det ikke noe problem, men så kommer de mørke scenene som krever den ekstra dybden.

 

 

BenQ W2000

Kongen i budsjettkinoen

BenQ W2000 er klassens beste projektor. Rett og slett.

Når det kommer til bildekvalitet er det ingen i klassen som slår BenQ W2000. Hele fargespekteret er på plass, og balansen er knallbra. Den viktige rødfargen som gjør at ørkensand får sin gyllenbrune varme farge er på der, og blå sjatteringer på himmelen får lilla nyanser der de skal.

Svartnivået er dessuten bra nok til at stjernene står ut av bakgrunnen, som er grunnen til at BenQ totalt sett overgår Epson TW5350.

Projektoren er dessuten blant de mest stillegående, selv om også denne har noe å gå på her.

 

Les hele testen på lydogbilde.no

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.