Prisnivået på konsumvarer falt med 0,1 prosent fra februar til mars, viser Konsumprisindeksen som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem tirsdag. Den viktigste årsaken til nedgangen var prisfall på elektrisitet.
Tolvmånedersveksten i KPI var 0,8 prosent i mars. Tolvmånedersveksten ble hovedsakelig dempet av en prisnedgang på elektrisitet inkludert nettleie på 24,1 prosent.
Kraftig fall i strømprisene
Prisene på elektrisitet (inkludert nettleie) falt med hele 10,7 prosent fra februar til mars. Høy fyllingsgrad i vannmagasinene, kombinert med lavere etterspørsel som følge av mildere vær, var noen av årsakene til prisreduksjonen.
Salg trakk prisveksten ned
Også prisene på bøker trakk den totale prisveksten ned. Bokprisene falt med 11,9 prosent i samme periode, og ifølge SSB kan det tilskrives Mammutsalget.
Klær og sko dyrere
Prisene på klær og skotøy steg imidlertid med 5,2 prosent fra februar til mars i år. Samtlige undergrupper innenfor klær og skotøy viste prisøkninger. Dette henger sammen med at prisene nå settes opp etter at det i månedene før har vært endel salgspriser på klær og sko.
Prisene på flyreiser samt drivstoff og smøremidler steg også, henholdsvis med 9,0 og 1,8 prosent.
Oppgang de siste tolv månedene
Fra mars 2011 til mars 2012 steg KPI med 0,8 prosent, , en nedgang på 0,4 prosentpoeng sammenliknet med februar.
De viktigste bidragsyterne til denne tolvmånedersveksten var matvarer og alkoholfrie drikkevarer, og drift og vedlikehold av transportmidler.
Matprisene steg med 2,2 prosent, mens drift og vedlikehold av transportmidler ble 4,6 prosent dyrere.
Beregnet husleie for selveiere steg med 1,6 prosent i samme periode. Andre viktige komponenter bak oppgangen var transporttjenester, finansielle tjenester, restauranttjenester samt alkoholholdige drikkevarer og tobakk.
Viktig mål
Prisveksten er et svært viktig mål for Norges Bank. Sentralbanken har som oppgave å sikre en prisvekst som over tid er på rundt 2,5 prosent. For å isolere effektene fra avgiftsendringer og energipriser, som ofte varierer mye, ser sentralbanken gjerne på den underliggende utviklingen i prisveksten.
Konsumprisindeksen justert for energipriser og avgiftsendringer (KPI-JAE), ofte omtalt som kjerneinflasjonen, er et mål på den underliggende prisveksten.
Tolvmånedersveksten i kjerneinflasjonen, KPI-JAE, viste en oppgang på 1,5 prosent. Det var en økning på 0,2 prosentpoeng fra måneden før.
Norges Banks anslag var at den underliggende inflasjonen i mars ville være 1,4 prosent, og det var også konsensusforventningen. Kronen ble marginalt sterkere mot euro etter at kpi-tallene ble offentliggjort tirsdag formiddag. De ga ingen utslag av betydning for rentene, bemerker DNB Markets.
Vil kunne gi høyere rente
DNB Markets hadde anslått en prisvekt på 1,3 prosent (KPI-JAE)
- Kjerneinflasjonen er fortsatt lav selv om dagens tall var litt høyere enn ventet. Frykten for at inflasjonen skal falle ytterligere bør imidlertid nå være dempet, og tallene trekker isolert sett i retning av litt høyere renter, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i en kommentar til tallene.
DNB Markets tror Norges Bank vil sette opp renten til høsten, og at de også i neste pengepolitisk rapport vil heve rentebanen.
- Tallene som kom i dag støtter opp under dette synet, sier Aamdal til DN.no.
Vi tror renten
Prisutviklingen hittil i år:
Prisutviklingen i februar: Prisveksten fortsatte i februar
Prisutviklingen i januar: Januarsalget sendte prisveksten ned (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.