Hodejeger Elin Ørjasæter frykter at unge kvinner vil fungere som selskapsdamer i styresammenheng fordi de mangler tyngde.
Les: Frykter selskapsdamer i styrene
Kvinner med bakgrunn fra det offentlige kan derimot utgjøre en ressurs for asa-styrene, ifølge Ørjasæter.
- Vi må få damer inn med like tung CV som mennene som allerede sitter i styrene. En måte å løse dette på er å få inn damer med tung erf#229 fra det offentlige, sier hun og kommer med en kinderegg-analogi:
- I norske asa-styrer savnes det samfunnskompetanse og det å ha forståelse av politiske prosesser som mange kvinner fra det offentlig besitter. Henter man inn slike kvinner, blir det som er kinderegg. Styrene får kvinner, personer med forståelse for prosessene og større utveksling av kompetanse mellom offentlig og privat sektor, som alle sier vi trenger i dette landet, sier hun.
Høy og mørk 28-åring
Turid Solvang (46) er daglig leder i InfoVidi og tilbyr blant annet eierrepresentanter hjelp til å rekruttere styremedlemmer gjennom StyreSearch. Selv er hun styrerepresentant i flere styrer og deler ikke Ørjasæters oppfatning om at unge kvinner blir selskapsdamer i sammenlikning med eldre, mer erfarne menn.
- Selv var jeg aldri så høy og mørk som var da jeg var 28, men man blir mer ydmyk etter hvert. De helt unge mangler kanskje arbeidslivserf#229, men er nok ikke så lette å overkjøre likevel. Man må ikke stigmatisere unge kvinner ved å si at de bare ble valgt inn ”fordi de er pene å se på”, sier Solvang.
Må takle sjargongen
Ørjasæters forslag om å bruke flere erfarne kvinner med bakgrunn fra staten, går også hjem hos Solvang, men hun tror likevel ikke på en bestemt profil.
- Det kan være riktig hvis selskapet har behov for den type kompetansen. Generelt vil jeg si at kvinner som skal inn i styrer der det bare har vært menn, bør ha styrekompetanse fra før, sier hun og forklarer det med at det er viktig å takle sjargongen.
- En kvinne uten styreerf#229 som kommer inn i en slik setting, der mennene snakker sitt språk, blir prisgitt arbeidsformen i akkurat det styret.
Solvang mener likevel ikke ledererf#229 er et kriterium for å lykkes som styrerepresentant.
- Ledererf#229 er ikke nødvendigvis avgjørende. Godt styrearbeid avhenger av godt samarbeid mellom styre og administrasjonen. Det handler om empati og forståelse for andre, og at du har evne til å jobbe i et team.
Finner de siste i motvillighet
Solvang har stor tro på at selskapene som ennå ikke har fylt opp kvinnekvoten, klarer å komme i mål før jul.
- Jeg tror de siste selskapene klarer å fylle opp styrene. Jeg tror noen av dem har sittet på gjerdet og vært sure, og tenkt jeg vil ikke. Men jeg tror de også finner noen, sier hun.
Ifølge Solvang er ikke spørsmålet om større kvinneandel i styrene noen likestillingssak.
- Det handler om verdiskapning. Saken begynte i Næringsdepartementet og gikk over til Likestillingsdepartementet. Jeg mener saken bør tas tilbake der den hører hjemme; i Næringsdepartementet.
Les også: Tror kvinnekvoten fylles(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.