Norge er i ferd med å vokse frem som et svært viktig sted for bioteknologi, ved at selskaper i Oslo-området finner nye måter å bekjempe kreft på.
Det skriver Bloomberg News fredag.
Nyhetstjenesten viser til at Norge har bygget opp en formue på laks og olje.
Bloomberg trekker frem det norske børsnoterte selskapet PCI Biotech, som selger produkter som forsøker fjerne svulster ved hjelp av lys. Aksjen har åttedoblet seg det seneste året.
Forventer tredobling
Også Algeta og Clavis Pharma, som også er notert på Oslo Børs, fremheves i artikkelen. Blant de som har knallsterk tro på biotek-aksjene fremover er investorene Erik Must og Erik Engebretsen.
- Vi tegnet oss på 40 kroner per aksje i PCI, og vi hadde ikke gjort det dersom vi ikke hadde forventet å tredoble investeringen vår innen tre år, sier Engebretsen til Bloomberg News.
Han leder investeringsfondet Gezina.
Ernst & Young Global, som offentliggjør en årlig rapport på bioteknologitrender, begynte å følge Norge for første gang forrige måned, etter at to avtaler rette oppmerksomheten til den medisinske utviklingen i Norge.
Teknologi og mennesker
Tyske Bayer AG kjøpte i september ifjor rettitghetene til den eksperimentelle kreftmedisinen Alpharadin av Algeta for 800 millioner dollar, mens amerikanske Clovis Oncology betalte Clavis 380 millioner dollar for sin kreftmedisin.
Antall bioteknologselskaper i Norge har doblet seg de seneste ti årene, ifølge Forskingsrådet.
- Jeg tror på teknologien og jeg tror på menneskene, sa Erik Must i et intervju med Bloomberg i juni.
Bloomberg fokuserer spesielt på at det er oljepengene som gjør det mulig for de norske selskapene å utvikle kreftmedisinene. Nyhetstjenesten skriver at Forskningsrådet har brukt over 200 millioner kroner for å finansiere 22 helseselskaper, deriblant PCI. Også Innovasjon Norge har bidratt med 125 millioner kroner.
Les også:
<b>Stiger 46 prosent på Børsen</b>
<b>De hotteste nordiske aksjene</b>
<b>Spår femgangeren for børsrakett</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.