Lørdag morgen klokka 07.45 valgte Birken-arrangørene å avlyse årets Birkebeinerrenn. Da avlysningen skjedde, hadde arrangørene fått klare værråd fra Meteroligisk institutt om at vinden arrangørene fryktet, ville avta.

– Derfor formidlet vi til arrangøren at det var meldt frisk bris med kuling i fjellet i morgentimene, men at vinden ville avta frem mot formiddagen, sier vakthavende meteorolog Vibeke W. Thyness til DN.

ANGRER IKKE. – Da vi tok avgjørelsen var det ikke slik det så ut, sier rennleder Sølvi Amundsen Aas.
ANGRER IKKE. – Da vi tok avgjørelsen var det ikke slik det så ut, sier rennleder Sølvi Amundsen Aas.
Arrangørene sier de har hatt jevnlig kontakt med Meteorologisk institutt selv, men at meldingene tydet på at vinden skulle holde seg. Kombinert med løypemannskapets bekymringsmeldinger fra løypa, tok Sølvi Amundsen Aas og juryen avgjørelsen om å kansellere hele rennet. Dagen derpå angrer ikke rennledelsen, selv om det meldes at flere tusen allikevel tok turen over fjellet i solskinn.

– Vi forholdt oss til de faktiske forholdene, og i tillegg ble det meldt om at vinden ikke skulle løye. Derfor avlyste vi.

– Men Meteorologisk institutt sier prognosene viste at det skulle bli bedre?

– Da vi tok avgjørelsen var det ikke slik det så ut, sier Amundsen Aas

Vindkart fra Meteorologisk institutt laget natt til lørdag viser prognoser for tidspunktene 04.00, 07.00, 10.00 og 13.00 på lørdag. Oransje og røde felter på kartene viser at det ventes vind over 30 knop, tilsvarende stiv kuling eller mer. På kartene for klokken 10.00 og 13.00 er de oransje felten borte.

På Birkebeinerens hjemmeside har arrangøren skrevet i detalj hvorfor rennet måtte avlyses. Punktet om vindstyrke er forklart slik: «Klokken 08.00 blåste det 15 meter i sekundet i -6 grader. Det betyr -26 effektive kuldegrader».

«De må nok ha blingset»

DN har sjekket med Meteorologisk institutt (MET) som bekrefter at dette er feil regnet ut. De har sin egen vindavkjølingsindeks, der 15 sekundmeter i seks minusgrader ikke gir 26 effektive kuldegrader, men 16–17.

– Det er en stor forskjell. For at det skal bli 26 effektive kuldegrader må det blåse storm. Og det blåste ikke storm, sier meteorolog Mariann Foss som presiserer at hun forstår at arrangøren har hatt et enormt press på seg da det sto på som verst lørdag morgen.

Generelt mener hun at det i 16–17 effektive kuldegrader ikke skal være uforsvarlig å gå på ski.

– Er det flere tabeller for slike utregninger?

– Nei, her må de nok ha blingset.

Men rennleder Sølvi Amundsen Aas synes det er feil å henge seg opp i de konkrete tallene Birken har oppgitt.

– Vi brukte en tabell som lå ute og fikk opplyst fra våre folk i løypa at det var mellom seks og åtte minusgrader og sterk kuling. Dette er uansett en avgjørelse vi tok på bakgrunn av mye mer enn akkurat den konkrete effektive temperaturen.

Hun sier at tilbakemeldingene fra folkene de selv hadde ute i løypa var «svært tøffe forhold».

Arrangøren valgte like før 07.00 å utsette starten fra 07.30 til 08.30. Men allerede 07.30 bestemte de seg for å avlyse. Dette har mange reagert på, blant annet mosjonsløper Kristen Aaby.

– Hvorfor lot de ikke bare den 08.30-starten gå? Da hadde alt sett veldig annerledes ut, sier han til DN, etter å ha gått på fjellet med noen venner – uten at vinden var for plagsom.

Ikke et alternativ

Italienske Enzo Macor satt i juryen og bekrefter at de kun fikk dårlige nyheter fra fjellet.

– Den avgjørelsen tok vi 07.15. Da møttes vi i speakerteltet, det var svært mye folk på stadion, og vi måtte ta en avgjørelse. Det var enstemming, sier han til DN.

Dagen derpå hadde Amundsen Aas fått med seg at svært mange gikk over fjellet på tross av advarslene fra arrangøren. Hun mener det ikke var et alternativ å vente med starten.

– Jo lenger vi skulle ventet, jo flere busser måtte returnert til Rena og det hadde blitt kaos på stadion.

– Vi vet at blant de 17.000 er det flere som ville slitt i vinden. Vi arrangerer turrenn for alle, ikke bare for de tøffeste. Hvis været er så dårlig at vi ikke tror alle kommer seg over, så avlyser vi. Det har i alle fall vært slik til nå, sier hun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.