DN har tidligere skrevet om Ingar Tangen Odland (44) som bestemte seg for å gå Birkebeinerrennet da han ble diagnostisert med sykdommen Parkinson.
BAKGRUNN: - Det positive med en så trist diagnose er at jeg ikke bare bør trene - jeg må
Lørdag gikk han i mål etter omkring seks timer på det utfordrende føret over fjellet.
– Det gikk helt strålende! Jeg fikk ikke merket, men for min del var det å ha et mål som Birken å trene mot helt avgjørende for å holde treningsmenmgden på et ordentlig nivå, sier Odland til DN.
To dager etter rennet virker kroppen nesten uberørt av styrkeprøven, forteller han.
– Jeg er ikke stiv eller støl i det hele tatt, kroppen er ikke noe problem, sier Odland.
Han berømmer teamet han hadde rundt seg.
– Teamet var veldig spesielt og motiverende. Det bidro til at turen gikk lettere, legger han til.
Ødelagt spor
Det var knallvær under årets Birkebeinerrenn lørdag. Sol og plussgrader skapte imidlertid utfordringer for mange av deltagerne.
Til tross for at smøresjefen brukte to timer på å ruste Odlands ski for turen fra Rena til Lillehammer, fikk også han smake på utfordringene i sporet.
– Selve turen var spesiell. Jeg startet i en av de siste puljene. Med såpass varmt vær og dårlig snø, var det ikke mye spor igjen etter at 10.000 deltakere hadde gått før meg. Festet var formidabelt takket være smøresjefens innsats, men at sporene manglet var utfordrende. Det ble en mental øvelse, sier 44-åringen.
Heiagjenger sørger likevel for at han kom seg helskinnet til mål.
– Det var mer og mer folk som stod i løypa og heiet, deriblant teamet mitt som hadde banner og greier. Da fikk jeg boosten jeg trengte for å fullføre, sier Odland fornøyd.
Hodet på blokka
Han er fast bestemt på å prøve seg på Birken igjen også til neste år. Før det skal han i tillegg delta i en triatlon på Sørlandet i løpet av sommeren.
Odlands råd til andre med alvorlige sykdomsdiagnoser er å sette seg tydelige mål.
– Finn «din» ting som du føler det er verdt å trene mot. Vær åpen og legg hodet litt på blokka. Fortell dem du kjenner om målet. Da pålegger du deg selv mer press, i tillegg den gode energien du får når folk applauderer, sier Odland.
Han har fått mange positive tilbakemeldinger etter at han gikk offentlig ut og fortalte om treningsmålet.
– Både friske og personer med alvorlige sykdommer sier det er forfriskende med en sykdomshistorie hvor noen går på med litt punch, fremfor at den i motsatt fall er trist og sengeliggende, sier han.
Les også: De beste 100 på glid i årest Birkebeinerrenn
Sjekk hvor du tapte og vant i Birken
Aker-sjef gikk Birken uten staver
Se DNtv:
Perset i Birken som 63-åringe med tiden 3.30. Slik trener klassevinner Birgit Korvald:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.