– Vi er ikke enige i CMIs konklusjon, skriver leder for Olje for utvikling-programmet Petter Stigset i et innlegg i Klassekampen torsdag.

Norske myndigheter inngikk i 2014 en samarbeidsavtale med Angolas oljedepartement som omfattet 40 millioner kroner i bistand gjennom Olje for utvikling.

Slakter bistanden

Men i en rapport som Klassekampen har fått tilgang til, slakter CMI bistanden til Angola.

CMI-forskerne konkluderer blant annet med at prosjektet innebærer høy risiko for politisk korrupsjon, mens det gir liten, om noen mulighet for redusert fattigdom. Derimot innebærer prosjektet stor fare for negativ presseomtale som kan svekke Norges omdømme, mener forskerne. 

I rapporten antydes det at Olje for Utvikling-programmet i stedet er en brekkstang for Statoils aktiviteter i landet, og «brukes for å bedre forholdet til myndighetene og dermed bedre tilgang på lisenser på angolansk sokkel».

Forskernes anbefaling er krystallklar: Prosjektet bør legges på is. 

– Ett av mange innspill

Men det vil Norad foreløpig ikke gjøre.

– Konteksten i Angola er spesielt utfordrende, og rapporten fra CMI ble bestilt som ett av mange innspill. Andre innspill fra blant annet frivillige organisasjoner har andre konklusjoner, skriver Stigset i innlegget.

Det lyktes ikke NTB torsdag å få svar fra Stigset på hvilke organisasjoner dette gjelder og hvilke innspill de har kommet med.

Tidligere denne uka er det også kommet fram at Statoil har betalt over 280 millioner kroner i sosiale bidrag i Angola, i tillegg til en signaturbonus på 3,1 milliarder kroner. Pengene var blant annet øremerket et forskningssenter som aldri er blitt bygd.

Vil ha svar fra Lien

Tirsdag besluttet Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité å be olje- og energiminister Tord Lien (Frp) om svar på hvor pengene har gått.

Angola er Norges viktigste samarbeidsland i Afrika og Statoils største produksjonsland utenom Norge.

Les også:

Statoil kjøper storpost i Lundin

- Det er veldig mye reaksjon på veldig lite nyheter

VG kvitter seg med firmabiler  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Dette må du tenke på under oppvarmingen

Ikke slurv med oppvarmingen
Kristoffer T Cumming snakker om oppvarming, Anne Lene Nordengen jogger. Til DNaktiv sak.
00:49
Publisert: