– Det er viktig med trygghet, sier Bjørn Rune Gjelsten.
Han fremstår som en helt annen forretningsmann enn han som fosset frem på 90-tallet i kompaniskap med Kjell Inge Røkke.
– Jeg lager en struktur slik at Gjelsten Holding kan leve videre uten meg. Mine ansatte, som investerer sine beste år i arbeidslivet her, skal vite at det ikke står og faller på meg, sier han.
– Vi tar mye lavere risiko enn da jeg selv startet og kjøpte opp verdier.
I lys av den lave risikoen konsernet tar, er han svært fornøyd med at Gjelsten Holding tjente 236 millioner før skatt ifjor. Regnskapene bærer preg av jevne og solide tall uten de store resultathoppene fra år til år. Ifjor kunne han likevel ta ut 120 millioner kroner i utbytte, mot 65 millioner året før.
– Hvorfor er du ikke like risikovillig lenger?
– Det har med livsfase og alder å gjøre, sier 57-åringen, som har en datter på 13 år som ikke har begynt å bekymre seg særlig for business enda.
Møtt av dystre spådommer
Nye ideer blir ofte stemt ned av konsernsjef Henrik Schüssler, forteller han med et smil. Nå legges all risikoen inn i de tre kjerneområdene eiendom, industri og handel.
– I mine yngre dager, som gründer i Molde, tok jeg risiko. På den tiden hadde jeg ikke forståelsen. Så møtte jeg Kjell Inge. Vi tok risiko men vi forsto litt. Folk sa likevel at vi tok for stor risiko og at det ville gå galt en dag.
– Du vinner ikke i Lotto 15 år på rad, legger han til.
45 millioner i bonuser
Nå blar han kraftig opp for å beholde nøkkelpersonene rundt seg. Ifjor delte han ut 45 millioner kroner til et 20-tall ledere,
– Bonusene er en god investering i kontinuitet, mener Gjelsten.
Han har ikke hatt for vane å slippe til nøkkelpersoner på eiersiden.
– Jeg synes det er mer komplisert å la nøkkelpersonene kjøpe aksjer. Bonusene blir i stedet en form for skyggeaksjer.
Konsernsjef Henrik Schüssler kunne alene ta ut en lønn på 13,6 millioner i 2012.
– Vi er fornøyde, sier Schüssler.
Bygger tomtebank
Porteføljen til Gjelsten bærer også mer preg av langsiktighet, Gjelsten gjør det bra på eiendom, miljøfarlig avfall og gardiner, men sliter fortsatt med å tjene penger på sport.
Inntektene til konsernet økte med en halv milliard kroner ifjor, men eieren har flere gode kort i ermet.
Gjelsten er blant de største eiendomsutviklerne som ikke er på børs og fullfører nå prosjekter for tre-fire milliarder gjennom selskapene Fabritius og Profier.
I Fabritius har han bygd en bank med 3000 mål tomter som skal utvikles og gi milliardinntekter i årene som kommer.
– Vi sitter ikke og venter på en opptur, men på den riktige leietageren. Prosjektene realiserer vi fortløpende, sier Gjelsten.
I det andre store eiendomsselskapet Profier kan det ligge en gevinst på én milliard kroner som venter på å bli realisert.
– Boligboblen det snakkes om har vi merket lite til, sier han.
I Gjelsten Holding er det likevel spent stemning til nyboligbyggingen.
– Vi ser ingen nedgang i enterprisekostnader. Da må enten prisene på nye boliger opp for at utbyggerne skal få marginene sine, eller så stopper det opp.
I årene som kommer vil Gjelsten i større grad bli en utleier.
– Vi vrir Fabritius fra ren utvikling til å sitte på eiendommene selv. I første omgang er det snakk om eiendommer for en milliard kroner. Dette sikrer oss mot svingninger fra år til år, sier Schüssler.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.