Norwegian Property NPRO har inngått en foreløpig avtale med Pandox og Pandox-eierne Eiendomsspar og Sundt for salg av Norgani for 8,3 milliarder kroner, opplyser selskapet tirsdag morgen.

Kjøpet tilsvarer en bokført verdi på 8,9 milliarder kroner per 30. juni 2010.

Norwegian Property-aksjen stiger 6,3 prosent til 10,00 kroner på Oslo Børs tirsdag.

Konsentrerer seg om kontor
Administrerende direktør Olav Line i Norwegian Property var tidligere i år helt tydelig på at Norwegian Property ønsket å konsentrere seg om kontorvirksomheten og skyve fra seg eierskapet til hotelleierselskapet Norgani.

- Det er like stor sannsynlighet for at vi selger Norgani, som at vi tar et utskilt selskap til børs igjen, sa Line til Dagens Næringsliv i mars i år.

NPRO har tilbudt leverandørfinansiering på rundt 600 millioner kroner til kjøperne.

Norgani eier 73 hoteller og ett konferansesenter i Norden. Selskapet eier 41 hoteller i Sverige , 14 i Norge, 16 i Finland og tre i Danmark.

Sundt-søsken
Før Petter C.G. Sundt døde høsten 2007, utpekte han Christian Ringnes til styreleder i Sundt as. Det var fortsettelsen på en gullkantet investeringshistorie som Ringnes og Sundt startet i 1993. Ti år senere kjøpte de sammen det svenske hotellselskapet Pandox for 2,7 milliarder svenske kroner og tok det av børs.

Sundt as eies likt mellom Helene (30) og Christian Sundt (33). De to arvet verdier for 4,7 milliarder kroner etter sin far. Mesteparten er plassert i Sundt as.

Ikke emisjonsbehov
Norgani-transaksjonen ventes fullført i november 2010 gitt styregodkjennelser, fullføring av gjeldsfinansiering og nødvendige tillatelser fra konkurransemyndighetene.

Due diligence er fullført.

Salget reduserer NPROs nettolån over verdi inkludert selgerkreditt til 64,1 prosent og frigjør 1,6 milliarder kroner i kontanter, hvorav en milliard umiddelbart. Etter salget vil ikke NPRO ha behov for ytterligere emisjon, basert på nåværende planer.

OPAS-oppkjøpet skal tilbakebetales med 700 millioner kroner.

Budkamp
Norwegian Property sikret seg Norgani etter at hotelleierselskapet havnet i spill i august 2007.

Etter en budkamp mellom Aberdeen Property Investors, som hadde med seg hotellinvestor Petter Stordalen på laget, sikret til slutt Norwegian Property seg tilslaget i september 2007.

Oppkjøpet ble gjort gjennom selskapet Oslo Properties, hvor Norwegian Property samarbeidet med den svenske svenske Wallenberg-familiens investeringsselskap EQT, som eier hotellkjeden Scandic, og Plantasjen-gründerne Lars Gyltreud og Tore Thorstensen.

Oppkjøpet verdsatte egenkapitalen i Norgani til 3,6 milliarder kroner. Samtidig ble den samlede verdien av hotelleierselskapet anslått til rundt 11 milliarder kroner.

Hemmelig budgiver
Våren 2008, et halvt år etter oppkjøpet, mottok Norwegian Property og Oslo Properties et bud på Norgani Hotels. Budet representerte en total verdi på 11,2 milliarder kroner.

Hvem som sto bak oppkjøpsforsøket ble holdt hemmelig. Ifølge Dagens Næringsliv sto det svenske eiendomsinvesteringsselskapet Niam og Starwood Capital i USA, som er spesialister på blant annet hotelleiendom, bak budet.

Oppkjøpet strandet imidlertid etter at partene startet diskusjonene om hvem som skulle ta regningen for at budgiver måtte låne penger i banken til langt høyere pris og dårligere betingelser enn Norwegian Property hadde.

- Vår finansiering av hotellene er ikke mulig å gjenta i dagens marked, og representerer en verdi i seg selv, sa daværende administrerende direktør Petter Jansen i Norwegian Property til Dagens Næringsliv i juli 2008.

Norwegian Property ville ikke ta regningen.

- For da ville handelen medført et tap, sier Jansen.

Hentet penger
Aksjonæravtalen i Oslo Properties, som ble inngått i forbindelse med oppkjøpet av Norgani høsten 2007, innebar at Norwegian Property kunne kjøpe ut EQT for drøyt 1,5 milliarder kroner innen 30. juni 2008. Alternativet var å utstede nye aksjer med tilsvarende verdi, og dermed få EQT inn på eiersiden.

Fra Norgani-kjøpet høsten 2007 og frem til fristen 30. juni 2008 falt imidlertid Norwegian Property-aksjen kraftig på Oslo Børs. Kursfallet innebar at antallet nye aksjer til EQT ville bli langt høyere.

I begynnelsen av juni 2008 gjennomførte Norwegian Property en nødemisjon på 2,5 milliarder kroner for å kunne betale ut de andre partene i Oslo Properties.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.